TEOG bursu veren kolejler hangileri?







Özel okulların, 2017-2018 eğitim öğretim dönemi için bursluluk sınavları başladı. Başvuruların çoğu bu hafta içerisinde tamamlanacak, sınavlar da bu hafta sonundan itibaren yapılacak. Yüzde 100’e varan oranlarda verilen burslar, 3. sınıftan lise son sınıfa kadar eğitim kademelerini kapsıyor.





Veliler ve öğrenciler, önümüzdeki yıl için okul arayışına girdi. Bazı özel okullar, lise için TEOG puanıyla öğrenci alırken bazıları kendi bursluluk ve kabul sınavlarını yapıyor. Bazı okullar da 3. sınıftan lise son sınıfa kadar kademelerde öğrencilere düzenledikleri sınavlar kapsamında burs veriyor. 2017-2018 eğitim öğretim dönemi için sınavlar ocak, şubat, mart aylarında düzenlenecek. Başarılı olan öğrencilere, yüzde 100’e varan oranda burs imkânı sağlanacak. Kurumların bir kısmı sınavlarını bu hafta sonu gerçekleştirecek. Bursluluktan yararlanmak isteyenlerin başvurular için acele etmesi gerekiyor. Sınav düzenleyen kurumların bazıları şöyle:





Bahçeşehir Okulları: 25 Şubat’ta, 4, 5, 6, 7. sınıf öğrencilerine açık olacak şekilde bursluluk sınavı düzenleyecek. Sınavda, başarılı olan öğrenciler, belirlenen oranlarda eğitim bursu alacak.





TED Rönesans Koleji: Kolej, yeni döneme öğrenci seçmek için Okula Giriş Sınavı düzenliyor. 4, 5, 6, 7, 8. sınıf öğrencilerinin gireceği sınav için son başvuru tarihi 2 Mart. 5 Mart’ta yapılacak sınav, Türkçe, Matematik ve İngilizce olmak üzere üç temel disiplinde uygulanacak.





İzmir Özel Türk Koleji: Kolej, 4. sınıflar için ortaokul, 8. sınıflar için lise bursluluk sınavı düzenliyor. Ortaokul sınavı 25 Şubat’ta yapılacak. Son başvuru tarihi 18 Şubat. 4 Mart’ta gerçekleştirilecek 8. sınıflar lise bursluluk sınavının son başvuru tarihi ise 25 Şubat.





Fen Bilimleri Eğitim Kurumları: Kurum, Temel Liseler Kabul Sınavı’nı 15 Ocak’ta düzenliyor. İlkokul, ortaokul, Anadolu liseleri, fen liseleri ve etüt merkezleri için yapılacak Kayıt Kabul Sınavı ise 18 Şubat’ta yapılacak.





Farklı illerde uygulanacak





Darüşşafaka Eğitim Kurumları: Darüşşafaka Eğitim Kurumları, babası veya annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, başarılı çocuklara parasız ve yatılı eğitim fırsatı tanıyor. Kurumun bu yılki sınavı ise 28 Mayıs’ta yapılacak. 21 ilde gerçekleştirilecek sınavda başarılı olan, mali durum araştırması ve sağlık kurulu kontrolünden geçen öğrenciler ortaokuldan üniversiteye ücretsiz kolej eğitimi alma hakkı elde edecek.





Okyanus Kolejleri: Okyanus Bursluluk Sınavı, Adana, Ankara, Bursa, İzmir, Bitlis ve Antalya’da yapılacak. Sınava, 4. sınıftan başlayarak 11. sınıfa kadar tüm kademelerdeki öğrenciler katılabiliyor. Kazanan öğrenciler, yüzde 20’den yüzde 100’e varan oranlarda eğitim bursu alma hakkına sahip olacak. 14-15 Ocak tarihlerinde yapılacak sınav için son başvuru tarihi 13 Ocak 2017.





Nesibe Aydın Eğitim Kurumları: Nesibe Aydın Eğitim Kurumları, Yıldızlar, Gölbaşı Fen ve Anadolu liseleri ile Konya Fen ve Anadolu liseleri için 26 Şubat’ta, Gölbaşı, Ümitköy, Konya kampüslerinde 4. sınıf ve ortaokul öğrencileri için de 19 Mart’ta sınav düzenliyor. Ayrıca Antalya’da 4-5 Mart’ta Anadolu Lisesi, 18-19 Mart’ta ise 4. sınıf ve ortaokul için bursluluk sınavı yapılacak.





Doğa Okulları: Doğa Okulları, 4, 5, 6 ve 7. sınıf öğrencilerine yönelik bursluluk sınavı düzenliyor. Sınav sonuçlarına göre başarılı öğrenciler, yüzde 100’e varan oranda eğitim bursundan faydalanacak. Sınav, tüm Doğa Kampüsleri’nde 14 Ocak’ta gerçekleştirilecek. Son başvuru tarihi 12 Ocak.





Sınavlara giriş ücretli





İstanbul Üniversitesi Vakfı Adıgüzel Okulları: Giriş sınavlarına 4, 5, 6, 7. sınıf öğrencileri katılabilecek. 18 Şubat’ta gerçekleştirilecek sınav için 40 TL katılım bedeli alınıyor. Sınav, üç oturum şeklinde düzenlenecek ve bir oturumda en fazla


100 öğrenci yer alacak.





Biltes Koleji: Biltes Koleji, 2017-2018 öğretim yılında 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflara alınacak öğrencileri belirlemek için seçme sınavı yapacak. Sınav, 14-15 Ocak tarihlerinde Biltes Koleji Sadabad Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. Katılım ücretinin 50 TL olduğu sınav için başvurular okulun internet sitesinden veya direkt okuldan yapılabilir.





Özel Arı Okulları: Sıtkı Alp Eğitim Vakfı, 50 başarılı öğrenciye Arı Okulları’nda yüzde 100 eğitim bursu verecek. Sınava 4. ve 8. sınıflarda okuyan öğrenciler başvuru yapabiliyor. 4. sınıfların sınavı 27 Şubat’ta, 8. sınıfların sınavı ise 13 Şubat’ta yapılacak. Sınav ücreti olarak 70 TL talep ediliyor.





3. sınıflara da burs veriliyor





Era Okulları: Era Okulları Bursluluk Sınavı 14 Ocak’ta yapılacak. Sınav, 3, 4, 5, 6, 7. sınıf öğrencilerinin katılımına açık.





Uğur Okulları: Uğur Okulları’nın, ‘Seviyeni Belirle Yerini Ayırt’ sloganıyla düzenlediği kabul sınavı, 4. sınıftan başlayarak, 11. sınıfa kadar olan öğrencilerin katılımına açık. Sınav, 14-15 Ocak’ta gerçekleştirilecek.





Anakent Koleji: Anakent Koleji Giriş Sınavı, 4. sınıftan 11. sınıfa kadar tüm öğrencilere açık. 14 Ocak’ta gerçekleştirilecek sınavda dereceye giren öğrencilere eğitim bursu verilecek. Sınavın son başvuru tarihi 12 Ocak. Öğrenciler 2 adet vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanı fotokopisini okula götürerek başvuruda bulunabiliyor.





Gökyüzü Koleji: Gökyüzü Koleji Bursluluk Sınavı başvuruları için son gün 11 Ocak. Sınav 14 Ocak’ta yapılacak. Sınava, 3, 4, 5, 6, 7. sınıflar başvuru yapabiliyor. Burslar yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75, yüzde 100 şeklinde olacak.





Yüzde 5’lik dilimden öğrenci alınacak





Geçen yıl, ortaöğretim kurumlarının hazırlık ve 9. sınıf öğrenci kontenjanlarının belirlenmesinde açıklanan takvim doğrultusunda özel okullarda yüzde 100 burslu okutulacak öğrencilerin yerleştirilmesi MEB tarafından puan üstünlüğü esasına göre yüzde 5’lik diliminden seçilerek yapıldı. Yerel şartlar nedeniyle Türkiye genelindeki ilk yüzde 5’lik diliminden burslu öğrenci almayan özel okullar, tam bursa karşılık gelen boş kontenjanları il genelindeki ilk yüzde 5’lik dilimden karşılayabilmişlerdi. Bu yılki oranlarla ilgili yeni bir açıklama bulunmuyor. Uygulamanın aynı olması bekleniyor.


Yine TEOG kapsamında, parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8. sınıf öğrencileri ayrıca sınava girmiyor. Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) kılavuzuna göre başvuru yapmak şartıyla öğrencilerin Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP), PYBS yerleştirme puanı olarak değerlendiriliyor.





Boğaziçi’nde halka açık dersler devam ediyor





Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin bilimsel konulara ilgi duyanlara yönelik düzenlediği ‘Açık Ders’ler programının üçüncü dönemi başlıyor. Üniversitenin öğretim üyeleri tarafından verilen dersler, 17 Ocak - 28 Mart 2017’de, Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde ücretsiz sunulacak.


Psikolojiden bilgisayar mühendisliğine, fizikten dilbilime kadar birçok alandaki güncel gelişmenin ele alındığı program kapsamında Prof. Dr. Cem Say 17 Ocak’ta “İnsan ve Makine Beyinlerinin Sınırları”, Mine Nakipoğlu 7 Şubat’ta “Dil, Beyin ve Evrim”, İnci Ayhan, 21 Şubat’ta “Zaman Algısı”, Elif A. Duman ise 28 Mart’ta “Stresin Sinir Sisteminin Üzerindeki Etkileri” başlıklı seminer düzenleyecek.





İzmir Ekonomi’den lisansüstü eğitim





İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), kariyerlerine yön vermek isteyen gençler ve profesyoneller için bahar dönemi yüksek lisans ve doktora programlarına başvuruları 20 Ocak’a kadar kabul ediyor. Tezli ve tezsiz yüksek lisans seçeneklerinin yanı sıra uzaktan eğitimin yapılabileceği üniversitede, öğrenciler, elektronik mühendisliğinden finansa, lojistik yönetiminden sağlık kuruluşları yöneticiliğine kadar farklı alanlarda kendilerini geliştirme olanağı yakalayabilecekler. Lisansüstü programlarının çağın ve iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda hazırlandığına dikkat çeken İEÜ Rektörü Prof. Dr. Can Muğan, “Çalışma yaşamımızda tek bir uzmanlık alanında kalmıyoruz ve yenilerinin eklenmesi gerekiyor” dedi.





Yaşam kalitesi için yarışacaklar





Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ve Türk Tuborg A.Ş. yaşam kalitesi konusunda farkındalık yaratmak, düşünce ve çözüm üretimi sağlamak amacıyla “Üniversiteliler Arası %100 Yaşam Kalitesi Yarışması” düzenliyor. Başvuruları 31 Mart’a kadar devam eden yarışmaya üniversite öğrencileri katılabilecek. “Bireysel Yaşam Kalitesi”, “Çevre ve Yaşam Kalitesi”, “Engellilerin Yaşam Kalitesi”, “Eğitim ve Yaşam Kalitesi”, “Kadınların Yaşam Kalitesi” olmak üzere beş ayrı kategorisi bulunan yarışmanın birincisi, 15.000 TL nakit para ödülünün sahibi olacak. Yarışmada kategori birincileri 6.000 TL, ikinciler 4.000 TL ve üçüncüler 2.000 TL para ödülü kazanacak. Ayrıca dereceye girenler, KalDer’de staj yapma fırsatına da sahip olacaklar. Jüri değerlendirmesine sunulan projelerden Facebook sayfasında yapılacak oylama sonucu en yüksek oyu alan proje sahibi ise 3.000 TL kazanacak.





Elektronik burun, hastalıkları bulacak





Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), sağlıkta devrim oluşturacak bir projeye imza atıyor. Nefes analizi ile astım, diyabet, karaciğer ve böbrek yetmezliği hastalıklarının erken teşhis ve tanısına yönelik kimyasal sensör dizisi (elektronik burun) geliştirilecek olan projeyle kan aldırmadan, uzun ve acılı tahliller yaptırmadan hastalıkların teşhisi artık mümkün olacak. GTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Ziya Öztürk’ün geliştirdiği “Nefeste Biyomarker Molekül Tespiti için Kimyasal Sensör Dizisi Geliştirilmesi” adlı proje, TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında destek görmeye hak kazandı. Bu yöntemde, düşük maliyetli, dayanıklı, taşınılabilir ve yüksek duyarlılığa sahip metal oksit tabanlı kimyasal sensör dizileri üretilecek. Türkiye’de ilk olacak bu çalışmanın iki yıl sonra hayata geçirilmesi planlanıyor.





Huawei ile TEV’den eğitimde işbirliği





Bilgi ve iletişim teknolojileri firması Huawei, teknolojiye daha fazla kadın eli değmesi hedefiyle Türk Eğitim Vakfı (TEV) işbirliğinde teknoloji ve bilişim alanında öğrenim gören kız öğrencilerin eğitimine destek olacak “Huawei Teknoloji Bursu” kampanyasını başlattı.





Proje kapsamında kız öğrencilerin teknolojiye olan ilgilerini teşvik etmek ve bu alanda daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla maddi desteğin yanı sıra eğitim, staj ve mentör programları aracılığıyla onların kariyer gelişimi sağlanacak. Projeyle elektrik ve elektronik bilgisayar, elektronik haberleşme bölümlerinde öğrenim gören öğrencilere burs verilecek.





Sağlıklı gelecek için yaratıcı projeler





MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Yeşilay, öğrencilerin zararlı alışkanlıklara karşı bilinçli şekilde yetişmelerini sağlamak için “Bağımlılık” konulu yarışma düzenliyor. Edebi (şiir, kompozisyon) ve görsel (resim, karikatür, kısa video) olmak üzere iki kategoride düzenlenecek yarışmada, her kademede 1.’ye 5 bin TL, 2.’ye 3 bin TL, 3.’ye 1.500 TL, il birincilerine de 500 TL ödül verilecek. Son başvuru tarihi 17 Şubat.





LYS’deki açık uçlu sorular tartışıldı





Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu yıl LYS’de açık uçlu/kısa cevaplı sorulara yer verecek. Konu, Uğur Okulları’nın düzenlediği “Açık Uçlu Sorular ve Yansımaları” panelinde tartışıldı. Bahçeşehir Üniversitesi’nde Uğur Okulları Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Kulaberoğlu’nun moderatörlüğünde yapılan panele, hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Gelbal, Bahçeşehir Okulları Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan, Ümraniye Bahçeşehir Okulları Müdürü Yrd. Doç. Dr. Çağla Burçak Garipağaoğlu, Sebit Ölçme Değerlendirme Koordinatörü Mehmet Büge ve Amerika’da görev alan Eğitim Araştırma Bilimcisi Dr. Enis Doğan katıldı.


Paneldeki konuşmasında kısa cevaplı soruların çoktan seçmeli sorulardan en önemli farkının kodlama becerisi gerektirdiğini belirten Gelbal, “Kısa cevaplı soruların toplam soru sayısı içindeki payı yüzde 2-3’lerde. Bu orana da baktığımızda benim beklentim çok fazla etkisi olmayacağına yönelik; ancak şans başarısını aza indirecek” dedi. Değişikliğin büyük bir dönüşümün ilk adımı olduğunu belirten Garipağaoğlu, ise “Sistemin değişmesiyle birlikte öğrenciler seçeneklerin önlerine sürüldüğü değil kendi seçeneklerini yaratmayı öğrendiği eğitimi alabilecek” diye konuştu.





TEGV 22 yaşında





Çocukların eğitimlerine destek olmak amacıyla 1995’te kurulan ve bugüne kadar 2,5 milyona yakın çocuğun gelişimine katkı sağlayan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 22 yaşında. Özgün eğitim modeliyle ilköğretim çağındaki çocukların geleceğe donanımlı hazırlanmaları için yaşam becerilerini geliştirecek ve temel eğitimlerine destek verecek çağdaş eğitim olanakları sunan vakıf, yüz binlerce çocuğu teknoloji, bilim, sanatla tanıştırdı.

Konular

Yeni sistemde ortaokul puanı nasıl oluşacak?
LGS soruları nasıl olacak kim hazırlayacak?
TEOG yerine gelecek yeni sistem bu hafta açıklanıyor mu?
TEOG'un yerine gelen MYS sistemi nedir?
TEOG sonrası yeni sisteme uzman yorumu
MEB merkezi sınavı çoktan seçmeli testlerle mi yapılacak?
TEOG'la yerleşen öğrenci adrese yakın liseye geçiş yapabilecek mi?
Merkezi sınavlar için yılsonu başarı puanının etkisi ne kadar?
Başarılı okulların çevresine yerleşmek için en az ne kadar ikamet etmek gerekiyor?
Nitelikli okullar için sınava girmek şart mı?
İstanbul'daki en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği ilk 100 lise hangi ilçelerde?
LGS'de sorulacak soru sayısı ve sorulacak derslerin içerikleri netleşti mi?
Sınavla girilebilecek okullar hangi türlerden oluşacak?
Merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları nasıl olacak?
Açık uçlu soruların avantaj ve dezavantajları ne?
Sınavsız tercih yapacak öğrenciler herhangi bir sıralama olmadan yerleşebilecek mi?
LGS tercih sıralaması nasıl yapılacak?
LGS'de ek yerleştirme yapılacak mı?
Merkezi sınava girip ancak başarılı olamayan adaylar nasıl yerleştirilecek?
Liseleri ilk 100 sıralamasında kaç ilden okulllar yer alıyor?
Evime yakın olmayan bir okulu tercih edebilir miyim?
Merkezi sınav sorularının ağırlıklandırılmış hesaplaması yapılacak
Diğer lise türlerinde kayıt durumu nasıl olacak?
Sınavla öğrenci alan sosyal bilimler lisesi sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı
Merkezi sınavla hangi okullar öğrenci alacak?
Sınavla öğrenci alacak okulları belirleme sistemi her yıl uygulanacak mı?
MSP ile öğrenci alan okullara tercihler nasıl yapılacak?
MEB merkezi sınavda nasıl sorular çıkacak?
LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak?
LGS sınavı hakkında detaylı bilgiler