TEOG'da Taban Puanı mı Yoksa Yüzdelik Dilimleri mi Esas Alınmalı?







TEOG Tercihlerini Nasıl Yapacağız ? Nelere Dikkat Edeceğiz, 8. Sınıflar tercihlerini nasıl yapacaklar,TEOG Tercihlerini nasıl yapacağız,TEOG Tercihleri nasıl yapılacak? İşte TEOG tercihleriyle ile ilgili en çok merak edilen detaylar...





e-okul.meb.gov.tr adresine giriniz.Bu sayfada “Sınav (TEOG-PYBS) ve Nakil İşlemleri” nin altında“ ilgili yılın Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Kontenjan listeleri için tıklayınız” yazısına tıklayınız.





Karşınıza okul türlerine göre tercih tabloları gelecektir. Tercih listenizde hangi okul türlerine yer vermek istiyorsanız o tabloları işaretleyiniz.Tercih yapmak istediğiniz‘’İl’’ i seçiniz. Örneğin: “Balıkesir” İlçe’nin karşısındaki “Bandırma” yı işaretleyiniz.“Türkiye Geneli Yüzdelik Dilime Göre Listeleme – I”kısmındaki “Seçiniz” ibaresini tıklayıp“ARALIĞINDA” tıklayınız.





Kendi yüzdelik diliminizi dikkate alarak bir aralık belirleyiniz. Bu yılın yüzdelik dilimleri ile geçen yılın yüzdelik dilimleri arasında yaklaşık 4 yüzdelik dilim fark olduğu düşünülmektedir. Kontenjan artışları, dershanelerin temel liselere dönüşümü yüzdelik dilimlerde % 1 ya da 4’lik bir farka daha sebep olabileceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle 1. kutuya“kendi yüzdelik diliminizin 4 altını”, ikinci kutuya “kendi yüzdelik diliminizin 10 üstünü” ifade eden sayıyı yazınız ve “Listele” yi tıklayınız.





Karşınıza işaretlediğiniz okul türlerinden oluşan yüzdelik dilime göre sıralı bir liste çıkacaktır.Bu listede kendi yüzdelik diliminize en yakın olan okulu bulun. Örnek TGYD ‘niz % 12 İl % 13 olsun size en yakın okulun türkiye genel yüzdelik dilimi 12,45 olsun bu okul girme ihtimalinizin yüksek olduğu okuldur. Bu okulu tercih listenizin orta sırasına yazın.





Şimdi de listede orta sıraya yazdığınız gelme ihtimali yüksek olan o okulun altında bulunan okullara sıra ile bakın. 25. okul tercihi yapmak zorunda değilsiniz ancak açıkta kalma ihtimalinizi her zaman gözünde bulundurun derim.





Listeyi oluşturduktan sonra aileniz ve okullarınızda bulabilirseniz rehber öğretmenlerinizle tekrar üzerinden geçin.Tercih listesinizde birbirine yakın yüzdelik dilimlere sahip okulların sıralamalarını kendi aralarında isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Örnek bir anadolu lisesiyle mesleki ve teknik anadolu lisesinin sağlık hizmetleri alanı olan lisenin yer değiştirmesi gibi .Yine belli okul türlerine öncelik vermek isterseniz o okul türündeki okullara istek ve yüzdelik dilim sıralamasına dikkat ederek daha üst sıralarda yer verebilirsiniz.





Oluşturduğunuz listeyi isterseniz evinizde de yapabilirsiniz.Aşağıdaki resmi tıkladığınızda karşınızda çıkacak sayfada bilgilerinizi girip tercihlerinizi yapabilirsiniz.Ya da





Tercihlerinizin il ve ilçelerde oluşturulan “TEOG Tercih Danışmanlığı Komisyonu” uzmanlarından bu konuda yardım talep edebilirsiniz. Tercih danışmanlığı komisyonlarının hangi okullarda kurulduğunu okulunuzdan öğrenebilirsiniz.





Tercihler Temmuz tarihleri arasında, öğrenci velisi tarafından, e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılacaktır. Tercih yapabilmek için açılan tercih işlemleri ekranındaki “TERCİH YAPMAK İSTİYORUM” butonu seçilecektir. Tercihler mutlaka herhangi bir ortaokul müdürlüğüne gidilerek elektronik ortamda onaylatılacaktır. Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalanacak, bir nüshası okulda saklanacak diğer nüshası veliye verilecektir. Tercihler mutlaka herhangi bir ortaokul müdürlüğüne elektronik ortamda onaylatılmalıdır. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak, aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacaktır. Tercihlerle ilgili herhangi bir düzenleme ya da değişiklik okul müdürlüğü tarafından onaylama işleminden önce yapılabilecektir. Onaylama işlemi yapıldıktan sonra herhangi bir düzeltme yapılamayacaktır.





TEOG Tercihleri için ilgili kılavuz, Bakanlığın http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://eokul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanıyor.





TEOG tercih kılavuzu tıkla indir





TEOG tercih robotu tıkla indir





TEOG tercih işlemleri tıkla başla





Lise Tercihi Yaparken Dikkat!





TEOG sonuçlarının Haziran’da açıklanacağı MEB tarafından bildirilmişti. YEP puanları artık açıklandı ve artık kaygıyı, stresi bir kenara bırakıp en doğru tercihin nasıl yapılacağı ile ilgili çalışmaların başlaması gerekiyor. Yüzdelik dilimler üzerinden tercih yapılması dikkat edilmesi gereken noktalardan biri.





Ancak yüzdelik dilim ve puanlar arasında ters orantının olduğunu da unutmamak gerekiyor. Örneğin 470 geçen TEOG’da %3lük yüzdelik dilime girerken Bu sene %2 lik yüzdelik dilime denk gelebilir. Yüzdelik dilim sıralamanızın yüzde olarak ifadesidir. MEB sizin Türkiye'de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir. Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.





TERCİH DÖNEMLERİ:





İlk yapılan açıklamada TEOG puanıyla öğrenci alacak özel okullar tercih dönemi Haziran – Temmuz olarak açıklanmıştı. Sonuçların geç açıklanması bir sıkışıklığa yol açacakmış gibi görünebilir. Ancak Haziran – Temmuz arası da tercih için yeterli bir süredir. Geç kalındı, yetiştiremeyeceğiz gibi düşünceler velilerimizin boşa zaman harcamasına ve asıl odaklanması gereken noktaları gözden kaçırmasına neden olabilir. Bu telaşa kapılmadan yalnızca tercih listesine odaklanmakta fayda var.





Devlet liseleri için ise Temmuz arasında tercihler alınacak.





NAKİL DÖNEMLERİ:





Geçen yıl tek olan nakil tercihleri taslak kılavuzda 5'e çıkarılmıştı. Kılavuzun son halinde bu sayı 3'e indirildi. Ayrıca nakil işlemlerindeki boş kontenjan şartı da kaldırıldı. Yeni sistemle veliler artık istediği okula nakil başvurusu yapabilecek. Okullar daha sonradan kontenjan açabilecekler. Nakiller Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) üstünlüğüne göre yapılacak.





TEOG Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler





özel okullar için açılan buton sayesinde bu yığılmaların önüne geçilecek ve yerleştirmede öğrenciler tüm okul türlerini içeren 25 okula kadar tercihte bulunabilecekler. Öğrenci velileri, okulların genel ve özel başvuru şartlarına dikkat ederek, istek sırasına göre farklı il ve ilçelerdeki okullarda dâhil olmak üzere okul türlerine göre 25 okul tercihi yapabilecekler. Tercihler bir defa yapılacak. İnternet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, "Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım" ve "Tercih Yapmak İstiyorum" butonları seçenek olarak sunulacak. Tercih yapacak adaylara, 25 okul tercihini gösteren ekran açılacak. Ancak, özel okula kayıt yaptırdım tercihini seçenlere okul tercih ekranı açılmayacak. Özel okullara kesin kayıt yaptıranlar da tercih sistemine dâhil edilmeyecek.

Konular

Yeni sistemde ortaokul puanı nasıl oluşacak?
LGS soruları nasıl olacak kim hazırlayacak?
TEOG yerine gelecek yeni sistem bu hafta açıklanıyor mu?
TEOG'un yerine gelen MYS sistemi nedir?
TEOG sonrası yeni sisteme uzman yorumu
MEB merkezi sınavı çoktan seçmeli testlerle mi yapılacak?
TEOG'la yerleşen öğrenci adrese yakın liseye geçiş yapabilecek mi?
Merkezi sınavlar için yılsonu başarı puanının etkisi ne kadar?
Başarılı okulların çevresine yerleşmek için en az ne kadar ikamet etmek gerekiyor?
Nitelikli okullar için sınava girmek şart mı?
İstanbul'daki en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği ilk 100 lise hangi ilçelerde?
LGS'de sorulacak soru sayısı ve sorulacak derslerin içerikleri netleşti mi?
Sınavla girilebilecek okullar hangi türlerden oluşacak?
Merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları nasıl olacak?
Açık uçlu soruların avantaj ve dezavantajları ne?
Sınavsız tercih yapacak öğrenciler herhangi bir sıralama olmadan yerleşebilecek mi?
LGS tercih sıralaması nasıl yapılacak?
LGS'de ek yerleştirme yapılacak mı?
Merkezi sınava girip ancak başarılı olamayan adaylar nasıl yerleştirilecek?
Liseleri ilk 100 sıralamasında kaç ilden okulllar yer alıyor?
Evime yakın olmayan bir okulu tercih edebilir miyim?
Merkezi sınav sorularının ağırlıklandırılmış hesaplaması yapılacak
Diğer lise türlerinde kayıt durumu nasıl olacak?
Sınavla öğrenci alan sosyal bilimler lisesi sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı
Merkezi sınavla hangi okullar öğrenci alacak?
Sınavla öğrenci alacak okulları belirleme sistemi her yıl uygulanacak mı?
MSP ile öğrenci alan okullara tercihler nasıl yapılacak?
MEB merkezi sınavda nasıl sorular çıkacak?
LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak?
LGS sınavı hakkında detaylı bilgiler