TEOG lise nakil işlemleri nasıl yapılacak?







TEOG yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra liselere girecek adaylar için Anadolu ,Fen ve Meslek liseleri arasında puan ve yüzdelik dilimine göre boş kalan kontenjan sayılarını MEB resmi (http://www.meb.gov.tr/) sitesinden erişime açıldı.





TEOG YERLEŞTİRME SONUCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN





TEOG OKUL BOŞ KONTENJAN VE TABAN PUAN BİLGİLERİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN





TEOG yerleştirme tercih sonuçları açıklanmasıyla Lise nakil işlemleri Ağustos itibariyle başladı ve boş kontenjanlar için de başvurular bu tarihten itibaren alınmaya başlanacak.





Öğrencilerin merekla beklediği TEOG sonuçları açıklandı. Millî eğitim Bakanlığı tarafından liselere giriş için yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında ilk nakil başvuruları, bugün itibariyle başladı. İşte okulların boş kontenjan bilgileri ve nakil işlemlerinde yapılması gerekenler...





İlk nakil başvuruları, Ağustos´ta yapılacak ve sonuçları Ağustos´ta açıklanacak. Nakil tercihlerinde 2. dönem başvuruları ise Ağustos´ta yapılacak ve sonuçlar Ağustos´ta duyurulacak. 3. dönem yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları da Ağustos - Eylül´de yapılacak ve sonuçlar Eylül´de açıklanacak.





Öte yandan, il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları Eylül´de alınacak ve sonuçları da Eylül´de ilan edilecek.





Nakiller nasıl yapılacak?





Yerleştirmeye esas nakil işlemleri sırasında, tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil isteğinde bulunabilecek.





Yerleştirmeye esas nakil işlemi sonucu okul değiştiren güzel sanatlar ve spor lisesi öğrencileri, bu okuldaki hakkından vazgeçmiş sayılacak. Yerleştirmeye esas nakil başvurusunda, 3 tercih alınabilecek. Her okul için boş kontenjan şartı aranmaksızın tercih yapılabilecek. Yerleştirmeye esas nakillerde, il veya ilçe sınırlaması bulunmayacak. Yerleştirmeye esas nakillere isteyen öğrenciler başvuru yapabilecek.





Velinin isteği halinde yerleştirmeye esas nakil için alınacak 3 tercih, üç nakil yerleştirmesi dönemi için geçerli olabilecek.





Açık ortaöğretim kurumuna yerleştirilen öğrenciler için Eylül´de, istemeleri halinde il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları alınarak, Eylül´de nakil yerleştirmesi yapılabilecek. Bu işlemin ardından yerleştirme işlemi tamamlanacak ve Eylül´de eğitim öğretime başlanacak.





E- OKUL LİSE NAKİL KAYIT İŞLEMLERİ NASIL OLACAK?





İstediğiniz devlet okulunda boş kontenjan olursa ve puanlarınız yeterse, nakil döneminde başvuru yapabilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı, bu uygulamayla devlet liselerindeki yığılmaları önlemeyi hedefliyor. Bu nedenle özel okula kayıt tarihlerini öne aldı. Eğitim uzmanları ise ailelerin ve öğrencilerin iyi düşünerek, kafasında soru işaret kalmayacak şekilde karar vermesinden yana. Yerleştirme sonunda tercihlerine göre bir ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen öğrenciler Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonunca boş kalan kontenjanlar için il/ilçe sınırları içerisinde 5 (beş) tercih alınarak YEP üstünlüğüne göre Ağustos tarihine kadar merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilecektir.





Tercih işlemleri, Bakanlığımız http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, öğrenci velisi tarafından Ağustos tarihine kadar yapılacaktır.





Öğrencilerin yerleştirme sonuçları https://e-okul.meb.gov.tr adresinde açıklanacak olup sonuç bilgilerinde, kaydının yapıldığı okul bilgileri bulunacaktır. Ayrıca, SMS ile bilgilendirilmek isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığı ile yerleştirme sonuçları bildirilecektir.





E-Okul ile lise boş kontenjan sorgulamak mümkün iken, TEOG sınavı sonrası 9.sınıflar ve dönem başlamadan önce 10. 11. ve 12. sınıflar lise nakil işlemleri için hangi lisede ne kadar boş kontenjan olduğunu öğrenmek için E-Okul sisteminden faydalanabiliyorlar.





AÇIK KONTENJAN NASIL OLUŞUR?





Veli ve öğrencilerin tercih ve nakil başvurusunda bulunabilmeleri için tercih edebilecekleri okullarda kaç açık olduğunu görmeye ihtiyaçları var. Açık kontenjan oluşabilmesi için herhangi bir okula yerleştirilmiş öğrencinin herhangi başka bir okula geçmesi gerekiyor. Yerleştirilmiş öğrencilerden ne kadarı özel okullara, yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara veya Askeri Liselere geçerse o kadar açık kontenjan oluşacaktır. Aksi halde okul kontenjanlarında açık olması mümkün olmayacaktır.





ANADOLU LİSELERİNDE AÇIK KONTENJAN DÜŞÜK OLABİLİR





Bu yıl özel okulların kayıtlarının erkene alınmış olması ve özel okullara kayıt yaptıran öğrencilerin tercih sistemine girememeleri nedeni ile Anadolu liselerinde açık kontenjan olma ihtimali oldukça düşüktür.





YÜZDELİK DİLİMLERE DİKKAT!





Yerleşen öğrencilerin yüzdelik dilimleri incelendiğinde daha düşük yüzdelik dilimine sahip öğrencilerin, geçen yıla göre daha yüksek yüzdelik dilimindeki okula yerleştiği görülüyor. Örneğin geçtiğimiz yıl %17.25 diliminden öğrenci almış bir okula bu yıl %18.31 dilimindeki öğrenci yerleşmiş. Bu durum bu yüzdelik diliminde %1.06’lık bir düşüşü gösteriyor. Başka bir ifade ile %18’lik dilime kadar olan öğrencilerin yaklaşık %1’i özel veya farklı bir okul gurubunu tercih etmiş gibi görülüyor. (Toplam öğrenci sayısında geçen yıla göre az da olsa artış var.)








HANGİ OKULLARA NAKİL YAPILABİLİR?





(1) Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla öğrenci alan fen, sosyal bilimler, Anadolu,





Anadolu öğretmen ve Anadolu imam-hatip liselerine nakil ve geçişler;





a) Okulların her birinin kendi arasında her sınıf seviyesinde,





b) Okullar arasında onuncu sınıfın sonuna kadar,





c) Bu okulların dışındaki diğer okullardan bu okullara onuncu sınıfın sonuna kadar nakil yapılır.





TEOG NEDİR?





Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından itibaren uygulamaya başladığı ortaöğretime geçiş sistemine verilen addır.





Bu sisteme göre altı temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) 8'inci sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirilir. Ortak sınavlar, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılır. Ortak sınavlar her dönem iki okul gününe yayılarak yapılır, o günlerde sınav yapılacak okullarda ders işlenmez. Sorular çoktan seçmeli ve 4 seçeneklidir. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemez. (Ortak sınavlar orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içerecek hale dönüştürülecektir.)





Öğrenciler ortak sınavlara olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında girer. Sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapar. Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir haftasonunda mazeret sınavı yapılır. Mazeret sınavı, belirlenen sınav merkezlerinde yapılır.

Konular

Yeni sistemde ortaokul puanı nasıl oluşacak?
LGS soruları nasıl olacak kim hazırlayacak?
TEOG yerine gelecek yeni sistem bu hafta açıklanıyor mu?
TEOG'un yerine gelen MYS sistemi nedir?
TEOG sonrası yeni sisteme uzman yorumu
MEB merkezi sınavı çoktan seçmeli testlerle mi yapılacak?
TEOG'la yerleşen öğrenci adrese yakın liseye geçiş yapabilecek mi?
Merkezi sınavlar için yılsonu başarı puanının etkisi ne kadar?
Başarılı okulların çevresine yerleşmek için en az ne kadar ikamet etmek gerekiyor?
Nitelikli okullar için sınava girmek şart mı?
İstanbul'daki en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği ilk 100 lise hangi ilçelerde?
LGS'de sorulacak soru sayısı ve sorulacak derslerin içerikleri netleşti mi?
Sınavla girilebilecek okullar hangi türlerden oluşacak?
Merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları nasıl olacak?
Açık uçlu soruların avantaj ve dezavantajları ne?
Sınavsız tercih yapacak öğrenciler herhangi bir sıralama olmadan yerleşebilecek mi?
LGS tercih sıralaması nasıl yapılacak?
LGS'de ek yerleştirme yapılacak mı?
Merkezi sınava girip ancak başarılı olamayan adaylar nasıl yerleştirilecek?
Liseleri ilk 100 sıralamasında kaç ilden okulllar yer alıyor?
Evime yakın olmayan bir okulu tercih edebilir miyim?
Merkezi sınav sorularının ağırlıklandırılmış hesaplaması yapılacak
Diğer lise türlerinde kayıt durumu nasıl olacak?
Sınavla öğrenci alan sosyal bilimler lisesi sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı
Merkezi sınavla hangi okullar öğrenci alacak?
Sınavla öğrenci alacak okulları belirleme sistemi her yıl uygulanacak mı?
MSP ile öğrenci alan okullara tercihler nasıl yapılacak?
MEB merkezi sınavda nasıl sorular çıkacak?
LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak?
LGS sınavı hakkında detaylı bilgiler