Adım adım TEOG nakil başvuru rehberi







Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında öğrenci alan liseler için ilk nakil dönemi dün başladı. Tercih yaptığı halde yerleşemeyen ve tercih yapmayan öğrenciler boş kontenjan için harekete geçti. Birinci nakil dönemi başvuruları cuma günü, son olan üçüncü nakil dönemi başvuruları ise Eylül’de bitecek. Bu şansı iyi değerlendirmek, hata yapmamak isteyenler için uzmanlar tavsiyelerde bulundu.





İşte adım adım nakil başvuru süreci:





1- En garantilisi formu okulda doldurmak





Evde internet yoluyla da başvuru yapılabilir, MEB’de hangi okullarda açık olduğu internette gözüküyor. Bir okul çıksa da her seferinde daha üstlerini yazabilecekler. En garantili iş nakili okuldan yaptırmak.





2- Okula mutlaka onaylatın, çıktıyı saklayın





Tercih listeleri herhangi bir ortaokul müdürlüğünde mutlaka onaylatılmalı. Ardından okul müdüründen çıktı alınacak. Bir örneği okulda kalacak, bir örneği veliye verilecek. Bu çıktının herhangi bir aksilik durumunda kullanılması için saklanması gerekiyor.





3- İstediğiniz okulu ilk sıraya yazın





Açık kontenjan için adayın puanı, başvurduğu okulun puanından yüksek ya da düşük olabilir. Örneğin 430 puanı olan aday 410 ya da 480 puanlık okula başvurabilir. Bu listeyi yaparken garantiye almak için kendi puanına en yakın olan bir okulu da yazmakta yarar var. Ya da daha düşük puanlı bir okul yazılabilir.





4- Her nakil döneminde aynı işlem yapılacak





Eğer aday ilk nakil tercihinde kazanmadıysa, işlemleri Ağustos’taki ikinci nakil döneminde yeniden yapması gerekiyor. Bu da olmazsa Ağustos - Eylül’deki üçüncü nakil döneminde de aynı işlemi yapmalı. Nakil dönemlerinde tercih yapıp hiç birini kazanmadıysa adayın kaydı ilk kazandığı okulda kalıyor. Ama bir nakil döneminde tercih yapıp kazandıysa, nakilden önce yerleştiği okula geri dönemiyor. En son yerleştiği okul geçerli oluyor.





5- Başvuruları son güne bırakmayın





Adayların kontenjan açıklarını her gün kontrol etmelerinde yarar var. Başvuruların çarşamba, perşembe yapılması öneriliyor. Başvuru için boş kontenjan olması gerekmiyor ama açık varsa yerleşme şansı daha yüksek.





Anadolu liselerine nakil şansı az





Uzmanlar, Anadolu liselerinde boş kontenjan gözükmediği için nakil şansının az olduğu düşüncesinde. Meslek liseleri ve imam hatip liselerinde kontenjan açığı daha fazla. Örneğin İstanbul’daki Anadolu liselerine bakıldığında boş kontenjan bulunmuyor. Ancak, bu yanıltıcı olabilir. Çünkü, kazandığı okulu beğenmeyip de özel okula gidenlerden sonra kontenjan açığı doğabilir. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı Cem Gülan, nakil başvurularında bir sorun yaşanmadığını söyleyerek, yoğunluğun önümüzdeki günlerde başlayacağını belirtti. Gülan, “Yüksek puanlı okullarda fazla hareketin olması beklenmiyor” dedi.





Öğrencilerin TEOG sonuçları sonrası liselere yerleştirme işlemleri için Temmuz´da saat 13.00´e kadar tercihler alınacak. TEOG yerleştirme sonuçları, Ağustos´ta ilan edilecek. Yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları, 3 dönem halinde yapılacak. Buna göre,





TEOG ilk nakil başvuruları, Ağustos´ta yapılacak ve sonuçları Ağustos´ta açıklanacak. 2.Nakil tercih başvuruları 2. dönem başvuruları ise Ağustos´ta yapılacak ve sonuçlar Ağustos´ta duyurulacak. 3. Nakil başvuruları dönem yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları da Ağustos - Eylül´de yapılacak ve sonuçlar Eylül´de açıklanacak. Öte yandan, il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde TEOG nakil tercih başvuruları Eylül´de alınacak ve sonuçları da Eylül´de ilan edilecek.





E- Okul Lise Nakil Kayıt İşlemleri Nasıl Olacak?





İstediğiniz devlet okulunda boş kontenjan olursa ve puanlarınız yeterse, nakil döneminde başvuru yapabilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı, bu uygulamayla devlet liselerindeki yığılmaları önlemeyi hedefliyor. Bu nedenle özel okula kayıt tarihlerini öne aldı. Eğitim uzmanları ise ailelerin ve öğrencilerin iyi düşünerek, kafasında soru işaret kalmayacak şekilde karar vermesinden yana.





Yerleştirme sonunda tercihlerine göre bir ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen öğrenciler Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonunca boş kalan kontenjanlar için il/ilçe sınırları içerisinde 5 (beş) tercih alınarak YEP üstünlüğüne göre Ağustos tarihine kadar merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilecektir.





Tercih işlemleri, Bakanlığımız http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, öğrenci velisi tarafından Ağustos tarihine kadar yapılacaktır.





Öğrencilerin yerleştirme sonuçları https://e-okul.meb.gov.tr adresinde açıklanacak olup sonuç bilgilerinde, kaydının yapıldığı okul bilgileri bulunacaktır. Ayrıca, SMS ile bilgilendirilmek isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığı ile yerleştirme sonuçları bildirilecektir.





E-Okul ile lise boş kontenjan sorgulamak mümkün iken, TEOG sınavı sonrası 9.sınıflar ve dönem başlamadan önce 10. 11. ve 12. sınıflar lise nakil işlemleri için hangi lisede ne kadar boş kontenjan olduğunu öğrenmek için E-Okul sisteminden faydalanabiliyorlar.





HANGİ OKULLARA NAKİL YAPILABİLİR?





(1) Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla öğrenci alan fen, sosyal bilimler, Anadolu,


Anadolu öğretmen ve Anadolu imam-hatip liselerine nakil ve geçişler;


a) Okulların her birinin kendi arasında her sınıf seviyesinde,


b) Okullar arasında onuncu sınıfın sonuna kadar,


c) Bu okulların dışındaki diğer okullardan bu okullara onuncu sınıfın sonuna kadar nakil yapılır.





TEOG yerleştirme sonuçları sonrası ilk nakil dönemi başladı! Peki TEOG nakil başvurusu nasıl yapılır, başvuru şartları nelerdir?





TEOG yerleştirme sonuçlarının ilan edilmesinin ardından bugün ilk nakil başvruları alınmaya başlandı ve ilk TEOG nakil başvuru dönemi Ağustos’a kadar sürecek ve bu başvuruların yerleştirme sonuçları da Ağustos’ta ilan edilecek! İşte nakil müracatı nasıl yapılır, nakil başvuru şartları neler detaylar…





TEOG nakil işlemleri e-okul.meb.gov.tr üzerinden gerçekleştirilecek. Nakil tercihlerinde bulunabilmek için sistemde açılan sayfaya öğrencinin mezun olduğu ortaokul tarafından verilen Sınav Sonuç Belgesi’ndeki “Güvenlik Kayıt No” değerinin de girilmesi gerekiyor. Eğer Güvenlik Kayıt Numarasını kaybettiyseniz öğrencinin kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne şahsen başvurarak Güvenlik Kayıt Numarası’nı öğrenebilirsiniz.





TEOG NAKİL İŞLEMLERİ İÇİN 3 DÖNEM





Bu yıl TEOG nakil işlemleri için öğrencilere 3 dönem verilecek. Öğrenciler her nakil başvurusunda 3 tercih yapabilecekler. Yerleştirmeler, Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) üstünlüğüne göre merkezi olarak yapılacak, taban puan aranmayacak.





Nakil tercihlerinde 2. dönem başvuruları ise Ağustos´ta yapılacak ve sonuçlar Ağustos´ta duyurulacak.





3. dönem yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları da Ağustos - Eylül´de yapılacak ve sonuçlar Eylül´de açıklanacak.





TEOG nakil başvurusu yapmak için tıklayınız





TEOG yerleştirme sonuçları sorgulamak için tıklayınız





TEOG Okul Boş Kontenjan ve Taban Puan Bilgileri Tıkla Öğren

Konular

Yeni sistemde ortaokul puanı nasıl oluşacak?
LGS soruları nasıl olacak kim hazırlayacak?
TEOG yerine gelecek yeni sistem bu hafta açıklanıyor mu?
TEOG'un yerine gelen MYS sistemi nedir?
TEOG sonrası yeni sisteme uzman yorumu
MEB merkezi sınavı çoktan seçmeli testlerle mi yapılacak?
TEOG'la yerleşen öğrenci adrese yakın liseye geçiş yapabilecek mi?
Merkezi sınavlar için yılsonu başarı puanının etkisi ne kadar?
Başarılı okulların çevresine yerleşmek için en az ne kadar ikamet etmek gerekiyor?
Nitelikli okullar için sınava girmek şart mı?
İstanbul'daki en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği ilk 100 lise hangi ilçelerde?
LGS'de sorulacak soru sayısı ve sorulacak derslerin içerikleri netleşti mi?
Sınavla girilebilecek okullar hangi türlerden oluşacak?
Merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları nasıl olacak?
Açık uçlu soruların avantaj ve dezavantajları ne?
Sınavsız tercih yapacak öğrenciler herhangi bir sıralama olmadan yerleşebilecek mi?
LGS tercih sıralaması nasıl yapılacak?
LGS'de ek yerleştirme yapılacak mı?
Merkezi sınava girip ancak başarılı olamayan adaylar nasıl yerleştirilecek?
Liseleri ilk 100 sıralamasında kaç ilden okulllar yer alıyor?
Evime yakın olmayan bir okulu tercih edebilir miyim?
Merkezi sınav sorularının ağırlıklandırılmış hesaplaması yapılacak
Diğer lise türlerinde kayıt durumu nasıl olacak?
Sınavla öğrenci alan sosyal bilimler lisesi sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı
Merkezi sınavla hangi okullar öğrenci alacak?
Sınavla öğrenci alacak okulları belirleme sistemi her yıl uygulanacak mı?
MSP ile öğrenci alan okullara tercihler nasıl yapılacak?
MEB merkezi sınavda nasıl sorular çıkacak?
LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak?
LGS sınavı hakkında detaylı bilgiler