Her kolej farklı TEOG puanı kullanacak







Hem Türk hem de yabancı özel liselerin büyük çoğunluğu kayıtlarında TEOG puanlarını dikkate alıyor. Ancak kimi TEOG sınavlarının bazılarını, kimi okul notlarıyla birlikte tüm sınavları değerlendirecek.





Her yıl olduğu gibi bu yıl da 8’inci sınıfı bitirip liseye başlayacak velileri yaz aylarında zorlu bir tercih ve kayıt süreci bekliyor. Geçmiş yıllarda, merkezi sınav sonuçlarına göre öğrencilerini seçen özel okulların tümü ortak bir “puan” üzerinde anlaşır ve öğrencilerini de bu puanlara göre kaydederdi. Ancak geçen yıldan itibaren okulların her biri farklı bir puan hesaplama yöntemi ile öğrenci almaya başladı. Bu yüzden de veliler her okulun puan hesaplama sistemini öğrenmek zorunda kalıyor.





Özel liseler öğrencilerini alırken Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) derslerinden yapılan sınavların puanlarını dikkate alacak. 6 dersten 12 sınavın yapıldığı TEOG’da, okullar ya bu sınavların tümünü okul notlarının da hesaplandığı bir puanlamayı kullanacak ya da okul notlarını hiç önemsemeyecek.





ÖNCE PUAN, SONRA ÖNKAYIT





Aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı okulların büyük kısmı merkezi yerleştirmeye girmeyecek. Bu okullar önce TEOG dersleri sınavlarından hangilerini dikkate alıyorlarsa buna göre hesapladıklarını taban puanlarını açıklayacaklar. Sonra da önkayıt- kesin kayıt takvimini duyuracaklar.





TERCİH LİSTESİ HAZIRLANMAYACAK





Bu okullar için veliler devlette olduğu gibi tercih listesi hazırlamayacak. Veliler de açıklanan taban puana göre çocuklarının puanları bunları tutuyorsa okullara önkayıt, ardından da kesin kayıt yaptıracak. Veli istediği kadar okula önkayıt yaptırabilecek ancak kesin kayıt yalnızca tek okula olacak. Özel okullar genellikle 3 önkayıt-kesin kayıt dönemi yapıyor. Ardından da boş kontenjanları kalırsa serbest kayıt dönemine geçiyor. Her kayıt döneminde okullar taban puanlarında değişikliğe gidebiliyor, düşürebiliyorlar.











ROBERT’İ İSTEYEN İÇİN İKİNCİ TEOG’LAR ÇOK ÖNEMLİ





Aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı okulların kimi için TEOG sınavlarının etkisi eşit olacak, kimi için tüm sınavlar ve okul notları önemli olacak. Ancak yabancı özel okullar arasında en yüksek puanla öğrenci alan Amerikan Robert Lisesi için ikinci TEOG sınavları çok daha önemli. Geçen yıl kontenjanı 222 olan ve okul notlarını dikkate almayan okul; Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılan toplam 8 sınavın sonucuna bakacak. Okulun yerleştirme puanının oluşmasında birinci dönem sınav sonuçları yüzde 30, ikinci dönem ise yüzde 70 etkili. Bu yüzden de hedefi Robert olan öğrencilerin bu sınavdan iyi puanlar alması gerekiyor. Okulun puan hesaplamasında Türkçe ve Matematik sınavlarının katsayıları 3, Fen ve teknoloji ile TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersleri sınavlarının katsayısı ise 2 olacak.





TEOG'DA SORULARIN ÇOĞU ORADAN GELECEK! TEOG'DA SORULARIN ÇOĞU ORADAN GELECEK!





AMERİKAN LİSELERİ: Üsküdar, Tarsus, İzmir Amerikan liseleri de TEOG’un Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılan toplam 8 sınavın sonucunu kullanacak. Okul notları önemli olmayacak. Birinci ve ikinci TEOG sınavlarının etkisi eşit yani yüzde 50 olacak.





FRANSIZ LİSELERİ: Saint Josep, Saint Benoit, Notre Dame De Sion, Sainte Pulcherie, Saint Michel, İzmir Saint Joseph olmak üzere tüm Fransız liseleri Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılan toplam 8 sınavın sonucunu kullanacak. Birinci ve ikinci TEOG sınavlarının etkisi yüzde 50 olacak. Okul notları ise dikkate alınmayacak.





ALMAN LİSESİ: Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ve Yabancı Dil sınav puanlarını kullanacak olan lise okul notlarını dikkate almayacak. Her dönem sınavlarının etkisi yüzde 50 olacak.





İTALYAN VE AVUSTURYA LİSELERİ: Galileo Galilei İtalyan Lisesi, İtalyan Lisesi ve Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu ise 6 dersten yapılan toplam 12 TEOG sınav sonuçlarını kullanacak. Okul notlarını da dikkate alacak. Bu okullar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan Yerleştirmeye Esas Puan’ı (YEP) dikkate alacak.





TÜRK OKULLAR NASIL ÖĞRENCİ ALACAK?





Yabancılar gibi birçok özel okul da YEP’e göre öğrencilerini alacak. Türk özel okullara yerleştirmelerde 4 farklı yöntem kullanılacak.





YEP SONUCUNA BAKACAKLAR: Bazı okullar 6 dersten toplam 12 tane yapılan ve okul notları da eklendikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açıklanan Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) dikkate alacak. Bu okullardan bazıları merkezi yerleştirmeye girecek ve tercih listesinde yer alacak. Öğrenci bu özel okullara gitmek istiyorsa 25 okuldan oluşan tercih listesine bu okulları da ekleyecek.





İLKÖĞRETİMDEN GEÇİŞ YAPTIRACAK: İlköğretim okulları olan liselerin birçoğu dışarıdan gelen öğrencilerini TEOG puanlarına göre alırken, kendi ilköğretimden gelen öğrencilerine belli bir kontenjan ayırarak lisesine de devam ettiriyor. Ancak bu okulların bazıları baraj olarak “not ortalaması” koyabiliyor.





TABAN PUAN AÇIKLAMAYACAK: Bazı liseler taban puan açıklamayacak ama başvurulanları puan üstünlüğüne göre kayıt edecek.





OKUL NOTU VE MEZUN OLMAK YETERLİ: Bazı özel okullar öğrenci kayıtlarını okul notu ya da sadece 8’inci sınıfı başarıyla bitirmiş olmasını dikkate alarak yapacak.











DEVLET OKULLARI ‘YEP’ DİYECEK





Anadoluve fen liseleri başta olmak üzere devlete ait tüm liselere TEOG Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile öğrenci alınacak. Bu puan hesaplamasında 6 dersten yapılan toplam 12 sınav sonucu yüzde 70, 3 yıllık okul notları da yüzde 30 etkili olacak. YEP, 500 tam puan üzerinden açıklanacak. Bu okullara tercih listesi hazırlanılarak merkezi yerleştirme ile öğrenci alınacak.

Konular

Yeni sistemde ortaokul puanı nasıl oluşacak?
LGS soruları nasıl olacak kim hazırlayacak?
TEOG yerine gelecek yeni sistem bu hafta açıklanıyor mu?
TEOG'un yerine gelen MYS sistemi nedir?
TEOG sonrası yeni sisteme uzman yorumu
MEB merkezi sınavı çoktan seçmeli testlerle mi yapılacak?
TEOG'la yerleşen öğrenci adrese yakın liseye geçiş yapabilecek mi?
Merkezi sınavlar için yılsonu başarı puanının etkisi ne kadar?
Başarılı okulların çevresine yerleşmek için en az ne kadar ikamet etmek gerekiyor?
Nitelikli okullar için sınava girmek şart mı?
İstanbul'daki en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği ilk 100 lise hangi ilçelerde?
LGS'de sorulacak soru sayısı ve sorulacak derslerin içerikleri netleşti mi?
Sınavla girilebilecek okullar hangi türlerden oluşacak?
Merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları nasıl olacak?
Açık uçlu soruların avantaj ve dezavantajları ne?
Sınavsız tercih yapacak öğrenciler herhangi bir sıralama olmadan yerleşebilecek mi?
LGS tercih sıralaması nasıl yapılacak?
LGS'de ek yerleştirme yapılacak mı?
Merkezi sınava girip ancak başarılı olamayan adaylar nasıl yerleştirilecek?
Liseleri ilk 100 sıralamasında kaç ilden okulllar yer alıyor?
Evime yakın olmayan bir okulu tercih edebilir miyim?
Merkezi sınav sorularının ağırlıklandırılmış hesaplaması yapılacak
Diğer lise türlerinde kayıt durumu nasıl olacak?
Sınavla öğrenci alan sosyal bilimler lisesi sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı
Merkezi sınavla hangi okullar öğrenci alacak?
Sınavla öğrenci alacak okulları belirleme sistemi her yıl uygulanacak mı?
MSP ile öğrenci alan okullara tercihler nasıl yapılacak?
MEB merkezi sınavda nasıl sorular çıkacak?
LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak?
LGS sınavı hakkında detaylı bilgiler