TEOG tercih robotu yüzdelik dilime göre MEB sorgulama



Millî Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, lise tercihinde bulunacak öğrenciler için ilk kez e-okul sistemi üzerinden tercih robotu hizmeti başlattı.

TEOG tercih robotu yüzdelik dilime göre MEB indirmek için tıklayınız

Bu yıl lise tercihi yapacak öğrenciler ve velileri için "e-okul.meb.gov.tr" adresinden erişimi mümkün olacak tercih robotunda okul türleri, il, ilçe ve yüzdelik dilimlere göre listeleme yapılabilecek. Ayrıca bilgilendirme amaçlı olarak da yüzdelik dilimin daha altında ve üstündeki değerlerle de tercih listeleri oluşturulabilecek.

Buna göre öğrenciler, tercih listesinde okulların yüzdelik dilimleri, türü, öğretim şekli, kontenjanı, yabancı dil ve pansiyon durumu gibi detaylı bilgileri de inceleyebilecek.Bilinçli tercih yapılması için yönlendirme amacıyla hazırlanan robotun, öğrenciler için bağlayıcılığı bulunmuyor.

Öte yandan, öğrenci ve velilere danışmanlık hizmeti verilmesi amacıyla 81 ilde kurulacak tercih danışmanlığı komisyonlarındaki rehber öğretmenler, e-okuldaki tercih robotlarından yararlanacak.

"web sitelerindeki tercih robotlarına itibar edilmesin" Öğrencinin kimlik, adres ve iletişim bilgilerinin istendiği ve istismara açık çeşitli web sitelerindeki tercih robotlarına itibar edilmemesi gerekiyor.

TEOG tercih kılavuzu indirmek için tıklayınız

TEOG lise yüzdelik dilimleri sorgulamak için tıklayınız

Tercih işlemleri Temmuz'da başlıyor

MEB'in açıklamasında, yerleştirmeye esas puanların açıklanmasının ardından sürece ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

"Öğrencilerimiz, Temmuz tarihleri arasında 25 okul tercih yapabilecek ve tercih işlemlerini ortaokul müdürlüklerine onaylatacaklardır. Tercih işlemi, okul müdürlüklerine onaylatıldıktan sonra işlem tamamlanmış olacağından; öğrencilerimizin, tercihlerinde yapmayı düşündükleri değişiklikleri onaylama işleminden önce yapmaları gerekmektedir. Tercih işlemleri tamamlandıktan sonra Ağustos tarihinde yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar açıklanacaktır.
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri ise Ağustos - Eylül'de gerçekleştirilecektir."

TEOG tercihleri için danışmanlık hizmeti başlıyor

Millî Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminde yerleştirme puanlarının açıklanmasının ardından, tercih döneminde öğrencilere ve velilere danışmanlık hizmeti verilmesi amacıyla 81 ilde “tercih danışmanlığı komisyonları“ kuracak.

TEOG tercih takvimi

Tercih ve yerleştirme sürecine ilişkin takvime göre, tercihlere esas kontenjan tabloları ile 8. sınıf Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) yarın ilan edilecek. TEOG kapsamında yapılan merkezi sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanan özel okulların kayıt işlemleri ise Haziran - Temmuz´da tamamlanacak. Güzel sanatlar lisesi ve spor liselerine öğrenci kayıtları da Temmuz´da yapılacak.
Yerleştirme sonuçları Ağustos´ta ilan edilecek

Öğrencilerin liselere yerleştirme işlemleri için Temmuz´da tercihleri alınacak.

Yerleştirme sonuçları, Ağustos´ta ilan edilecek. Yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları, 3 dönem halinde yapılacak. Buna göre, ilk nakil başvuruları, Ağustos´ta yapılacak ve sonuçları Ağustos´ta açıklanacak. Nakil tercihlerinde 2. dönem başvuruları ise Ağustos´ta yapılacak ve sonuçlar Ağustos´ta duyurulacak. 3. dönem yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları da Ağustos - Eylül´de yapılacak ve sonuçlar Eylül´de açıklanacak.

Ayrıca, il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları Eylül´de alınacak ve sonuçları da Eylül´de ilan edilecek.

NAKİL İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

Yerleştirmeye esas nakil işlemleri sırasında, tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil isteğinde bulunabilecek.

Yerleştirmeye esas nakil işlemi sonucu okul değiştiren güzel sanatlar ve spor lisesi öğrencileri, bu okuldaki hakkından vazgeçmiş sayılacak. Yerleştirmeye esas nakil başvurusunda, 3 tercih alınabilecek. Her okul için boş kontenjan şartı aranmaksızın tercih yapılabilecek. Yerleştirmeye esas nakillerde, il veya ilçe sınırlaması bulunmayacak. Yerleştirmeye esas nakillere isteyen öğrenciler başvuru yapabilecek.

Velinin isteği halinde yerleştirmeye esas nakil için alınacak 3 tercih, üç nakil yerleştirmesi dönemi için geçerli olabilecek.

Açık ortaöğretim kurumuna yerleştirilen öğrenciler için Eylül´de, istemeleri halinde il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları alınarak, Eylül´de nakil yerleştirmesi yapılabilecek. Bu işlemin ardından yerleştirme işlemi tamamlanacak ve Eylül´de eğitim öğretime başlanacak.

YERLEŞEMEYENLER NAKİL BEKLEYECEK:

Öğrenci 25 tercihinden birine yerleşemezse sistem tarafından otomatik olarak açık liseye kaydedilecek. Ancak bu öğrenciler Bakanlığın belirleyeceği tarihlerde boş kontenjanlara nakil yapabilecek.

TERCİH SAYISI 25'E ÇIKTI:

Geçen yıl 15 olan tercih sayıları bu yıl 25'e çıkarıldı. Öğrenci velisi, okulların genel ve özel başvuru şartlarına dikkat ederek, istek sırasına göre farklı il ve ilçelerdeki okullar da dahil olmak üzere okul türlerine göre aynı veya karışık olarak 25 okul tercihi yapabilecek.

TEK LİSTE OLACAK:

A ve B grubu listeleri kalktı. Öğrencilerin, artık okul türüne göre herhangi bir şey yapmaları gerekmiyor, 25 tercihinden birini seçecek.

ÖZEL OKUL KAYITLARI ERKENE ÇEKİLDİ:

Özel okul kayıtları önceden yapılacak. Böylece özel okula gitmek isteyen öğrenciler havuzdan çıkacak. Bakanlığın tercih işlemleri ekranında öğrencilerin karşısına 'Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım' ve 'Tercih yapmak istiyorum' butonları çıkacak. Özel okula kesin kayıt yaptıran öğrenciler, 'Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım' butonunu seçecek. Bu durumda tercih yapmaları gerekmeyecek. Ancak tercihler sonucunda yapılacak yerleştirmelerde istediği bir Anadolu lisesinde boş kontenjan olursa ve puanı okulun taban puanına yakın ise isteyen öğrenci nakil döneminde bu devlet okuluna başvurabilecek.

Özel okullar farklı puan türü hesaplayacak

Kesin olarak özel okullardan birine kayıt yaptırmak isteyen öğrenci ve veli, özellikle 5 Haziran'dan itibaren 2 ayrı başlık altında çeşitlenecek farklı türleri ile karşılaşacak:

1 - YEP ile öğrenci alacak okullar

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her aday için e-okul'da ilan edilen Yerleştirmeye Esas Puan (YEP). Öğrencinin 8'inci sınıfta birinci ve ikinci merkezi sınav sonuçları ile 6-7-8'inci sınıflardaki yıl sonu başarı puanlarından oluşuyor.

2 - Kendi okul puanlarını belirlemek üzere ayrı yönetmelik onaylatan okullar

Bunlar da 8'inci sınıfta merkezi olarak yapılan sınavlardan Türkçe, matematik, fen bilgisi, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ya da yabancı dil sınav sonuçlarını kullanarak puanlarını belirleyecek. Bu başlıkta da kullanılan dersler, derslerin sınav sonuçlarının çarpıldığı katsayılar ve ilk sınav ile ikinci sınav ağırlıkları farklı olmak üzere 4 ayrı puan türü görülecek. Biri 400'lük, ikisi 900'lük ve biri 1000'lik sistemde olacak.

Konular