Merkezi sınava girip ancak başarılı olamayan adaylar nasıl yerleştirilecek?



Mahalli Yerleştirme Sistemi'nde ortaokul ve liseler, tür-adres kriterine göre 'kardeş' olarak belirlenecek. Öğrenciler gideceği liseyi önceden bilecek.

TEOG'un yerine getirilen Mahalle Yerleştirme Sistemi'ne ilişkin ayrıntılar netleşiyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yaptığı son sunum, kafadaki bazı soru işaretlerini aydınlattı. Buna göre; MEB, pansiyonlu okullara yerleştirmede "adrese dayalı eğitim bölgesi" kriterini uygulamayacak. Yatılı okul seçen öğrencilerde öncelik, okula en uzak mesafedeki öğrenciye tanınacak. Pansiyonlu okulların kontenjını, yatak sayısına göre belirlenecek. Güzel sanatlar veya spor lisesi gibi okullar girişler de, adrese dayalı sistem dışında tutulacak. Bu liselere gidecek öğrenciler özel yetenek sınavı ile belirlenecek.

Adrese dayalı

Proje okulları olarak da tanınan 600 ila 800 arasındaki liseye girişlerde TEOG benzeri bir sınav yapılacak. Sınavla öğrenci alacak okullar MEB tarafından belirlenecek. Sınava giren ancak başarılı olamayan adaylar, adrese dayalı sistemle istedikleri alandaki liselere yerleştirilecekler. Kontenjan dışı kalan öğrenci, adresine yakın diğer okullara kayıt yaptıracak. Sistem "kardeş" okul prensibini de hayata geçirecek. Eğitim bölgesindeki her ortaokul eğitimde süreklilik prensibi çerçevesinde türleri itibarıyla liselerle ilişkilendirilecek. Yani her öğrenci ortaokul kaydında gideceği liseyi de istisnalar dışında öğrenmiş olacak.

3 yanlış, 1 doğruyu götürecek

Paralı özel okullar öğrenci alımında isterlerse kendi sınavlarını yapabilecekler veya MEB'in yaptığı sınav sonuçlarını kriter alarak alabilecekler. MEB'ın yapacağı sınavda 3 yanlışın bir doğruyu götürmesi kuralı da uygulanacak.

Konular