8 sınıf TEOG 2 dönem konuları sorgulama







8 sınıf TEOG 2 dönem sınav konuları soru dağılımı ve ağırlıkları teogsorgulama.com'da. Peki TEOG 2. Dönem sınavı ne zaman yapılacak? Ortaöğretim 8. Sınıfların katılmak zorunda oldukları TEOG sınavının 2. Dönemi ise nisan ayı içerisinde yapılacak. Ortaöğretim son sınıf öğrencilerinin lise eğitimleri için okul tercihlerinde büyük etkisi olacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime geçiş sistemi sınavları yıl içerinde 2 dönen halinde yapılmaktadır.





8 sınıf TEOG 2 dönem konuları sorgulama yapmak için tıklayınız





TEOG İkinci dönem ortak sınavları ise Nisan'da yapılacak. Mazeret sınav tarihi Mayıs’ta uygulanacak. TEOG 2. Dönem sınav sonuçlar ise Haziran ayı içerisinde açıklanacak. TEOG 2. Dönem konuları ve soru dağılımı ile ilgili tüm detaylar sayfamızda…





Merkezi Sistem Ortak Sınav Yapılacak Derslerin Çalışma Takvimine Göre Ünite/Öğrenme Alanı/Konu/Kazanımların Dağılım Çizelgeleri için tıklayınız





TEOG 2. DÖNEM SINAVI VE KONULARI AÇIKLANDI MI?





TEOG sınavlarına giren milyonlarca öğrenci 1. Dönem sınavının hemen sonrasında TEOG sınav konuları nelerdir soru dağılımı nasıl olacak? Merak ediyorlar. MEB, 8. sınıf öğrencilerinin gireceği TEOG 2. Dönem sınavı Nisan tarihinde yapılacak. 8.Sınıf öğretmenlerinin Yeni dönem yıllık planları hazırlarken bu çizelgeleri dikkate almaları gerekiyor. 1. Birinci dönemde yapılacak merkezi sistem ortak sınavda sorulacak soruların kapsamı, eğitim öğretim yılının başından “Birinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınav”ın yapılacağı tarihe kadar olan ünite/konu/kazanımlarla sınırlı olacaktır. 2. İkinci dönemde yapılacak merkezi sistem ortak sınavda sorulacak soruların kapsamı ise eğitim öğretim yılının başından “İkinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınav”ın yapılacağı tarihe kadar işlenecek olan tüm ünite/konu/kazanımlarla sınırlı olacaktır. 3. ”Birinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınav”ın ve “İkinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınav"ların yapılış tarihi itibariyle, çalışma takviminde belirtildiği şekilde konu, kazanımların süresi içinde işlenmesi ve bu bağlamda öğrencilerin eksiklerinin kalmaması için okul yönetimleri ve öğretmenler gerekli tedbirleri alacaktır. 4. Çizelgelerde “birinci dönem merkezi sistem ortak sınav” ve “ikinci dönem merkezi sistem ortak sınav” dışında öğretmenlerin yapacakları diğer sınavlar için belirtilmiş olan tarihler öneri niteliğinde olup öğretmenler bu sınavları belirleyecekleri bir tarihte de yapabileceklerdir.





TEOG Sistemi Nasıl Uygulanacak?





TEOG sisteminde, 8. sınıfta altı temel ders için uygulanan sınavlardan 1 tanesi MEB tarafından merkezi sınav olarak gerçekleştirilecektir.





Ortak sınavlarda merkezî değerlendirmeler, her dönem 2 yazılısı olan


derslerden birincisi,





3 yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime


göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılacaktır.





Merkezî değerlendirmeler, her dönem iki okul gününe yayılarak


yapılacak olup, o günlerde okullar tatil edilecektir.





TEOG SINAVINDA DERSLERİN AĞIRLIKLARI NE KADAR?





Türkçe 4,





T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 2.





Matematik 4,





Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2,





Yabancı Dil 2.





Fen ve Teknoloji 4,








TEOG 2. DÖNEM SINAVI KONULARI SORU DAĞILIMI





Ortaokulların 8’inci sınıflarında Yeni Eğitim-Öğretim yılında Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ile Din kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde; Bir dönemde iki sınav yapılan derslerin ilk sınavı, bir dönemde üç sınav yapılan derslerin ise ikinci sınavı merkezi sistem ortak sınav şeklinde uygulanacaktır.





Merkezi sistem ortak sınavların yapılacağın tarihe kadar öğretim programlarının işlenişinde Türkiye geneli birlik sağlamak amacıyla Yeni Eğitim-Öğretim Yılına mahsus olmak üzere çalışma takvimine göre konu/kazanımların dağılımını gösteren çizelgeler hazırlanmıştır. Merkezi sistem ortak sınavlarda kapsam ve birlikteliğin sağlanması açısından öğretmenlerin yıllık ders planı uygulamalarında bu çizelgelerin dikkate alınması önem arz etmektedir.





Yeni Eğitim Öğretim Yılında birinci dönem merkezi sistem ortak sınav Kasım ayının son haftasında, ikinci dönem merkezi sistem ortak sınavı ise Nisan ayının son haftasında yapılacaktır. Sınavların kesin tarihleri daha sonra açıklanacak bir kılavuzla belirtilecektir.





8.Sınıf öğretmenlerinin güncel yıllık planları hazırlarken bu çizelgeleri dikkate almaları gerekiyor.





1. Birinci dönemde yapılacak merkezi sistem ortak sınavda sorulacak soruların kapsamı, eğitim öğretim yılının başından “BİRİNCİ DÖNEM MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAV”ın yapılacağı tarihe kadar olan ünite/konu/kazanımlarla sınırlı olacaktır.





2. İkinci dönemde yapılacak merkezi sistem ortak sınavda sorulacak soruların kapsamı ise eğitim öğretim yılının başından “İKİNCİ DÖNEM MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAV”ın yapılacağı tarihe kadar işlenecek olan tüm ünite/konu/kazanımlarla sınırlı olacaktır.





3. ”BİRİNCİ DÖNEM MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAV”ın ve “İKİNCİ DÖNEM MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAV”ların yapılış tarihi itibariyle, çalışma takviminde belirtildiği şekilde konu,kazanımların süresi içinde işlenmesi ve bu bağlamda öğrencilerin eksiklerinin kalmaması için okul yönetimleri ve öğretmenler gerekli tedbirleri alacaktır.





4. Çizelgelerde “birinci dönem merkezi sistem ortak sınav” ve “ikinci dönem merkezi sistem ortak sınav” dışında öğretmenlerin yapacakları diğer sınavlar için belirtilmiş olan tarihler öneri niteliğinde olup öğretmenler bu sınavları belirleyecekleri bir tarihte de yapabileceklerdir.





TEOG 2 KONULARI VE SORU DAĞILIMLARI




















TEOG’da Hangi Dersler Yer Alıyor?





Ortak Sınavlarda Sorumlu Olunan Dersler:





Türkçe


Matematik


Fen ve Teknoloji


Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi


İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük


Yabancı Dil





TEOG Sınav Soruları Nasıl Olacak?





Ortak sınavlara katılacak olan öğrencilerin puanı tek puan türünde


hesaplanacaktır.





Her soru kendi test türünde eşit ağırlığa sahip olacaktır.





Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar


hesaplanacaktır.





Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.





Sorular çoktan seçmeli “4 seçenekli” olacaktır.





Merkezi sınavların birinci gününde 3, ikinci gününde de 3 sınav olmak


üzere, toplam 6 dersten sınav yapılacaktır.





Merkezi sınavlar, 1. Dönem (Kasım ayında) 6 ders ve 2. Dönem (Nisan


ayında) 6 ders olmak üzere, toplam 12 dersten sınav yapılacaktır.





Sınavlarda, her dersten soru sayısı 20 adet olacaktır.





Bir dersin sınav süresi 40 dakika olacaktır





TEOG Ortak Sınav Oturumları Nasıl Olacak?











Sınavlar Nerede Yapılacak?





Öğrenciler merkezi sınavlara olağanüstü hâller dışında kendi


okullarında girecekler.





Sınav gözetmenliği farklı okullardan görevlendirilen öğretmenler tarafından


yapılacaktır.





Sınava Giremeyenler Ne Yapacak?





Geçerli bir mazereti sebebiyle merkezi sınava giremeyen öğrenciler


için önceden belirlenen bir hafta sonunda mazeret sınavı yapılacaktır.





Mazeret sınavı, MEB tarafından belirlenen sınav merkezlerinde


yapılacaktır.





TEOG Ortak Sınavları için öğrenciler herhangi bir ücret yatırmayacaklardır.





TEOG'da Başarı Getiren Test Çözme Taktikleri





8'inci sınıfların gireceği TEOG'a sayılı gün kaldı. Uzmanlar, başarının yolunun test çözme tekniklerini bilmekten geçtiğini hatırlatıyor.





Eğitimciler öncelikle, soru kökünü doğru ve dikkatli okuma uyarısında bulunuyor: "Sorunun istediklerini tespit ettikten sonra dikkat edilmesi gereken nokta, zamanı iyi yönetmek. Ayrıca sınavda sorular ile inatlaşmadan turlama tekniğini kullanarak yani yapılamayan soruları hem optik formda hem de soru kitapçığında işaretleyip daha sonra tekrar bu sorulara dönerek sınavın tamamını bir kez daha kontrollü bir şekilde elden geçirmek iyi olur."





Bilfen İlköğretim Kurumu bölüm başkanları da, TEOG'a girecek 8'inci sınıflara başarıya ulaşmak için yapabilecekleri taktikleri sıraladı.





Uzun Sorudan Korkma





FEN VE TEKNOLOJİ: Ön bilgiyi örneğin ağırlık, kaldırma kuvveti, hacim, soyağacındaki hasta bireyler gibi konuları sorudaki şekil üzerinde oturtun ve çözmeye daha sonra başlayın. Soru metninin veya soru kökünün uzun oluşundan korkmayın. Bu daha fazla ipucu anlamına gelir. Yargılı sorularda yargıların doğru ya da yanlış olduğuna karar verip seçeneklerde eleme yapın.





Paragrafı Sonra Oku





TÜRKÇE: Paragrafta anlam sorularında önce soru kökünü, sonra paragrafı okuyun ki sorunun neyi sorguladığını doğru anlayın. Cümlenin ögeleri sorularını çözerken öncelik, temel ögeleri bulan yüklemi ve özneyi doğru tespit olmalı. Ayrıca tüm ögeleri bulmada en önemli nokta, söz öbeklerini asla bölmemektir.





Önce Zihinde Tamamla





MATEMATİK: İşlem önceliği her soruda önceliklidir. Ama matematikte farklılık yaratan problem içeren sorulara da dikkat! Problem çözüm aşamasında uygulama kısmına (işlemsel kısımlara) geçmeden, problemi anlama ve planlama aşamasında soru sezgisel olarak öğrencinin zihninde tamamlanmalı. Bu aşamaların devamında planı uygulama ve kontrol kısmı gelir.





Şifre yan cümlede





İNGİLİZCE: Kelimelerin anlamları; paragraf, okuma parçası veya diyaloglardan çıkarımlar yoluyla bulunabilir. Bunun için kelimeden önceki veya sonraki cümleler de dikkatle okunmalı. Boşluk doldurma sorularında, boşluktan önce veya sonra yazılan cümle boşluk için anahtar bilgileri içerir. Çok uzun ve zor görünen bir parçanın soruları çok basit olabilir.





Genelden özele doğru





DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Özellikle ayet ve hadislerle ilgili sorularda, sadece verilenlere göre ayet ve hadislerden çıkarım yapmaya çok dikkat edilmeli. Sorunun içerdiği metin, ayet ve hadislerde olan doğruları esas kabul etmek çözümde başarıyı getirir. Soru köküne göre genelden özele doğru bir yol izlemek, soruların çözümünde kolaylık sağlar.


Bilgi ve yorum şart





İNKILAP TARİHİ: Tarih bilginizi mutlaka kullanın, bilgi ve yorumları iyice harmanlayarak cevap arayın. Tarih sorularında yorum yapabilmek için konunun tamamına hakim olmak önemli. Soruların bazıları gerekli bilgiyi öğrencinin bildiğini varsayarak yorum yapmasını isterken, bazıları da gerekli bilgiyi açıklama bölümünde verebilir.








Ortaöğretime Yerleştirmede Esas Alınacak Puanın Hesaplanması





Öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik


ortalamasının %30’u ile,





8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının %70’inin toplamı,


yerleştirmeye esas puanı (YEP) oluşturacaktır.





Not: Yıl sonu başarı puanlarının yüzdelik oranları:


6.sınıf: %10, 7.sınıf: %20, 8.sınıf: %70 şeklinde olacaktır.





Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı





Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden (6 ders) alınan


puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılır. Çarpımların toplamından elde


edilen değer, derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle her


bir dönem için dönemsel ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı elde edilir.


Dönemsel ağırlıklandırılmış ortak sınav puanlarının aritmetik ortalaması


ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur. Puanlama 700 tam puan


üzerinden yapılır.





Yerleştirmeye Esas Puan





6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılır.





Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanma Örneği











Ortaöğretime Geçiş Nasıl Gerçekleşecek?





Yerleştirmeye esas puan (YEP), öğrencinin bir sonraki eğitim kademesinde


devam edeceği okulun belirlenmesinde kullanılacak.





Öğrencilerin yaptıkları okul tercihleri puan esasına göre değerlendirilecek.





Yerleştirmeler merkezi olarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek.





Tercih ve Yerleştirme İşlemleri





Tercih İşlemleri





8’inci sınıfı başarıyla tamamlayan tüm öğrenciler taban puan


uygulaması olmadan yerleştirme işlemleri için tercihte bulunabilecektir.





Tercihler öğrenci/veli tarafından, https://eokul.meb.gov.tr internet


adresinden yapılabileceği gibi öğrencinin 8’inci sınıfı tamamladığı


ortaokuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de


yapılabilecektir.





Tercih başvurusu 1 (bir) kez yapılacaktır. Başvuru işleminden sonra


değişiklik yapılamayacaktır.





Hangi Okullar için Tercih Yapılabilecek?





Anadolu Liselerine, Anadolu İmam Hatip Liselerine, Çok Programlı


Anadolu Liselerine, Fen Liselerine, Mesleki ve Teknik Anadolu


Liselerine, Sosyal Bilimler Liselerine, Mesleki ve Teknik Eğitim


Merkezlerine ve YEP’e göre öğrenci alan özel okullara yerleştirme


işlemleri yapılacaktır.





Tercihler, okul tercih kodlarına göre yapılacak.





Okul tercih kodlarına göre oluşturulacak A grubu tercih işlemleri,


MEB Bakanlığının http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya


https://eokul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih





Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için; okul


müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup


imzalayarak verdiği Ek-1’deki “Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma


Formu”na bağlı kalarak yapacaktır.





Yerleştirmeye esas puanların eşit olması durumunda aşağıdaki öncelik


sıralamasına göre yerleştirme yapılacaktır:






 Tercih önceliği,


Sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı


yüksekliği,


 Okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı

Konular

Yeni sistemde ortaokul puanı nasıl oluşacak?
LGS soruları nasıl olacak kim hazırlayacak?
TEOG yerine gelecek yeni sistem bu hafta açıklanıyor mu?
TEOG'un yerine gelen MYS sistemi nedir?
TEOG sonrası yeni sisteme uzman yorumu
MEB merkezi sınavı çoktan seçmeli testlerle mi yapılacak?
TEOG'la yerleşen öğrenci adrese yakın liseye geçiş yapabilecek mi?
Merkezi sınavlar için yılsonu başarı puanının etkisi ne kadar?
Başarılı okulların çevresine yerleşmek için en az ne kadar ikamet etmek gerekiyor?
Nitelikli okullar için sınava girmek şart mı?
İstanbul'daki en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği ilk 100 lise hangi ilçelerde?
LGS'de sorulacak soru sayısı ve sorulacak derslerin içerikleri netleşti mi?
Sınavla girilebilecek okullar hangi türlerden oluşacak?
Merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları nasıl olacak?
Açık uçlu soruların avantaj ve dezavantajları ne?
Sınavsız tercih yapacak öğrenciler herhangi bir sıralama olmadan yerleşebilecek mi?
LGS tercih sıralaması nasıl yapılacak?
LGS'de ek yerleştirme yapılacak mı?
Merkezi sınava girip ancak başarılı olamayan adaylar nasıl yerleştirilecek?
Liseleri ilk 100 sıralamasında kaç ilden okulllar yer alıyor?
Evime yakın olmayan bir okulu tercih edebilir miyim?
Merkezi sınav sorularının ağırlıklandırılmış hesaplaması yapılacak
Diğer lise türlerinde kayıt durumu nasıl olacak?
Sınavla öğrenci alan sosyal bilimler lisesi sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı
Merkezi sınavla hangi okullar öğrenci alacak?
Sınavla öğrenci alacak okulları belirleme sistemi her yıl uygulanacak mı?
MSP ile öğrenci alan okullara tercihler nasıl yapılacak?
MEB merkezi sınavda nasıl sorular çıkacak?
LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak?
LGS sınavı hakkında detaylı bilgiler