TEOG sınavı uygulama yöntemi



Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavı 8. sınıfları yakından ilgilendiriyor, peki TEOG ne zaman? TEOG puanını neler etkiler?

Mevcut eğitim yılının 2. dönem TEOG sınavlarının tarihi 26-27 nisan olarak belirlendi. Sınavlara öğrenciler kendi okullarında girecekler. TEOG sınav sisteminde puanlar ne şekilde hesaplanır, karne notları puanı etkiler mi? TEOG’da hangi derslerden sorular olacak, ayrıntılar haberin devamında.

TEOG NEDİR?

Eğitimin doğasında var olan değişim ve gelişime paralel olarak, ortaöğretime geçişe dair yeni uygulamanın işlevsel, sürdürülebilir ve esnek bir nitelik göstermesi büyük önem taşımaktadır.Bu çerçevede, öğrenci, öğretmen ve okul arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi hedefleyen eğitim politikamızın gereği olarak, ortaöğretime geçiş uygulaması güncellenmiştir. Yeni uygulamanın temel niteliği, öğrenci başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir. 2013 – 2014 eğitim – öğretim yılından başlayarak altı temel ders için 8 inci sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirilecek.

TEOG’DA SORUMLU OLUNAN DERSLER

Türkçe
Matematik
Fen ve Teknoloji
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
Yabancı Dil

TEOG SINAVI UYGULAMA YÖNTEMİ

Ortak sınavlar, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılacak . Ortak sınavlar her dönem iki okul gününe yayılarak yapılacak, o günlerde sınav yapılacak okullarda ders işlenmeyecek . Sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak . Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek .

TEOG PUAN HESAPLAMA

Yılsonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade eder. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacaktır. Ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplama ise, Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılacaktır. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacaktır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacaktır.

YERLEŞTİRME PUANININ HESAPLANMASI

Öğrencilerin 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacaktır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecektir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.

Konular