TEOG sınav soruları nasıl hazırlanıyor?



MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Çetin, yarın başlayacak merkezi ortak sınavlara 1 milyon 167 binin üzerinde öğrencinin katılımı olacak şekilde planlama yaptıklarını bildiren Çetin, sınavların yurt içinde 970, yurt dışında ise 15 merkezde gerçekleştirileceğini aktardı.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8. sınıf öğrencilerine yönelik yarın başlayacak ikinci dönem ortak sınavlarda yöneltilecek sorular, 10 bin soruluk havuzdan seçildi. 87 öğretmenin hazırladığı soruların kontrollerini 31 öğretmen ve 25 akademisyen yaptı.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TEOG sisteminin bu yıl üçüncü yılında olduğunu hatırlattı.

Yarın başlayacak merkezi ortak sınavlara 1 milyon 167 binin üzerinde öğrencinin katılımı olacak şekilde planlama yaptıklarını bildiren Çetin, sınavların yurt içinde 970, yurt dışında ise 15 merkezde gerçekleştirileceğini aktardı.

Ortak sınav sisteminde bu yıl herhangi bir değişiklik yapılmayacağını, sınav kapsamındaki kazanımların önceden belirlendiğini vurgulayan Çetin, "Öğrencilerimiz bir sürprizle karşılaşmayacak. Tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum." dedi.

- "Soruların taşındığı araçlar uydudan izleniyor"

Yarın ilk oturumu gerçekleştirilecek ortak sınavlar için 81 ile genelge göndererek gerekli tedbirlerin alınmasını istediklerini belirten Çetin, şöyle devam etti:

"Sınavda sorulacak soruların matbaa basım süresince emniyet mensupları 24 saat nöbet tuttu ve gerekli tüm güvenlik önlemleri alındı. Görevliler, 38 gün önce matbaaya girdi, bu süre içerisinde dışarıya hiçbir şekilde çıkmadı ve herhangi bir elektronik cihaz kullanamadı. Sınav salonu ve çevresinde sinyal kesiciler yer aldı. Sınava girecek 1 milyon 167 binin üzerindeki öğrenci ve 6 ders için toplam 8 milyonun üzerinde kitapçık ve aynı sayıda cevap kağıdı basıldı. Sınav sorularının okullara sevkiyat işlemleri de bugün tamamlanacak. Soruların taşındığı araçlar uydudan izleniyor, nerede durdukları ve hangi güzergahı izledikleri adım adım takip ediliyor."

- Sınav kurallarına dikkat

Çetin, soru hazırlama sürecinde havuz sistemini kullandıklarını dile getirerek şunları söyledi:

"Ortak sınavlara hazırlık aşamalarında, Türkiye'nin çeşitli okullarından 87 öğretmenin davet edilerek 5 bin soru hazırlandı. Havuzumuzda yer alan 5 bin soruyla bu sorular birleştirilerek toplam 10 bin soruluk havuz oluşturuldu. TEOG soruları, her biri soru yazma alanında uzmanlaşmış 31 öğretmen, 25 ölçme değerlendirme ve alan uzmanı akademisyen tarafından redakte edildi. Sorular, sınavdan önce bu havuzdan çekilerek matbaa aşamasına gönderildi."

Ortak sınavların terör nedeniyle yürütülen operasyonların devam ettiği ilçelerdeki okullarda yapılmayacağını, öğrencilerin kendi okullarına en yakın okullarda sınava alınacaklarını ifade eden Çetin, bunun için hazırlıkların da tamamlandığını söyledi.

Öğrencilere ve öğretmenlere sınav kurallarını hatırlatan Çetin, sınav salonlarına bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihaz ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile gelmenin yasak olduğuna işaret etti. Çetin, söz konusu cihazları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavının, ihlal gerekçesiyle salondaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacağını kaydetti.

- Maraton iki gün sürecek

TEOG 2. dönem sınavları yarın başlayacak ve 2 gün sürecek. Merkezi ortak sınavlara 1 milyon 167 bin 854 öğrencinin katılımı öngörülüyor. Sınavlar, yurt içinde 970 merkezdeki 16 bin 176 okulda ve 92 bin 924 salonda, yurt dışında ise 15 merkezde ve 21 okulda gerçekleştirilecek.

Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri modüle işlenen 3 öğrenci hastanede, 179 öğrenci evde, 10 bin 884 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak ve bu öğrencilere 15 dakika ek sınav süresi tanınacak.

Sınavın yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde yapılacak oturumları, saat 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak. Teneffüs araları 30 dakika olacak. Sınav uygulaması tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek.

Öğrenciler, yarın yapılacak birinci oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, Nisan günkü ikinci oturumda ise fen ve teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek.

Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika olacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak.

İngilizce testini 1 milyon 166 bin 275 öğrenci, Fransızca testini 383 öğrenci, Almanca testini 370 öğrenci, İtalyanca testini de 11 öğrenci yanıtlayacak.

TEOG sınavına giremeyen ve geçerli mazeretini belgelendiren öğrenciler, 20-21 Mayıs'ta mazeret sınavlarına girebilecek. Sınav sonuçları, haziran ayı içerisinde e-okul sisteminde açıklanacak.

Konular