TEOG soruları nasıldı sınav yorumları



TEOG maratonu dün yapılan Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavlarıyla sona erdi. Fen'de 'azot', İngilizce'de diyalog soruları zorladı.

TEOG 8. sınıf soruları ve cevapları tıkla indir

6 dersten toplam 12 sınav olarak gerçekleştirilen ve sonuçları liselere geçişte kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) maratonu, dün son 3 sınavla sona erdi. Yaklaşık 1.2 milyon öğrenci sınava girdi, öğrenciler TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavı sorularını kolay bulurken, Fen Bilimleri'nde başta 'azot' olmak üzere bazı sorularda zorlandıklarını söyledi. İngilizce'de ise diyologlar ile "How are things?" sorusu kafa karıştırdı. Eğitimcilere göre ise Fen'de yorum yapabilen, İnkılap'ta düzenli çalışan, İngilizce'de ise dikkatli olan öğrenciler öne geçti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2 günde tamamlanan 6 sınavın sorularını dün saat 14.00'ten itibaren Eğitim Bilişim Ağı'nda (EBA) yayınladı. TEOG puanları, okul yazılılarından biri olarak da kabul edildiği için karnelerin verileceği 9 Haziran'dan önce açıklanacak. Sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavı ise 20-21 Mayıs'ta.

'İKİNCİ DÖNEM AĞIRLIKLI SORULAR'

Bilfen Ortaokulları, Bahçeşehir Koleji, Fen Bilimleri ile Anabilim Eğitim Kurumlan ile Sevinç, Nesibe Aydın, Uğur, Arı ve Mektebim Okulları uzmanları, soruları şöyle değerlendirdi:

FEN BİLİMLERİ

Birinci dönemden soru yoktu. Bilgi ve şekilleri doğru kullanıp yorumlayabilenler başarılı oldu. Çevre sorunlarına ilişkin çocukların çevre duyarlılığını artırmak açısından önemliydi. Sorular öğrencilerin gözlem ve deneylerle edindikleri kazanımlarını ölçtü. İşlem gerektiren soru yoktu. "Madde döngüleri" ile ilgili soruda öğrenciler "azot bağlayıcı bakterilerin azot döngüsünde yaptığı olayı" şekil üzerinde göremediğinden "A" şıkkının çeldiriciliğine düştü. Besin zinciri ile ilgili soru da ayırt edici.

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK:

1. ünite "Bir Kahraman Doğuyor"dan soru çıkmadı. Soruların çoğu ikinci dönem konularından. Kavram bilgisi ve yorum yeteneği sorgulandı. 2 soru öğrencileri zorladı. I. İnönü Savaşı ile ilgili soruda, Londra Konferansı'na çağrılma nedeni ve sonucunu doğru ayırt edemeyen öğrenciler hata yaptı. "Halkçılık" ilkesinin değerlendirildiği soruda "eşit gelir" ifadesi öğrenciler için sorunun çözümünü zorlaştırdı.

İNGİLİZCE:

İkinci dönem ağırlıklı sorular. Sorular dilbilgisi yapılarını anlama ve uygulama düzeyinde değil, daha çok okuduğunu anlama, doğru çıkarım yapma becerisini ve kelime bilgisini ölçtü. Parçaya dayak okuma anlama soruları ve diyalog sorularının çeldiricileri yüksekti. Jill ve Adam arasındaki diyalogu içeren soru, çeldiricisi yüksek olan bir soru olduğu için ayırt edici.

Konular