TEOG boş kontenjan ne zaman açıklanacak?
TEOG sonuçlarının açıklanmasının ardından, boş kontenjanlar merak edilmeye başlandı. İşte TEOG boş kontenjan bilgisi...
TEOG sınavına giren öğrencilerin yerleştirme ve boş kalan kontenjanların bugün açıklanacağını bildiren Bakan İsmet Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Buna göre yerleştirmeye esas birinci nakil tercih başvuruları Ağustos tarihleri arasında alınacak, yerleştirmeye esas ikinci nakil tercih başvuruları Ağustos arasında alınacak. Üçüncü nakil tercih başvuruları ise Ağustos - Eylül arasında alınacaktır. Eylül tarihleri arasında ise il ilçe yerleştirme nakil komisyonlarınca nakil tercih başvurularının alınması gerçekleştirilecektir. Eylül itibarıyla yerleştirme işlemleri tamamlanacaktır. Yerleştirmeye esas puanlar Milli Eğitim Bakanlığı sitesinden de öğrenilebilir."
3 KEZ YAPILACAK, 3 TERCİH ALINACAK
Tercih listesinde daha üst sıradaki okula yerleşmek isteyenlerde olduğu gibi açık liseye zorunlu olarak kaydedilen öğrenciler için de bundan kurtulmanın yolu nakil uygulamasından geçecek. Yerleştirme sonuçlarının Ağustos’ta açıklanmasının ardından kayıtlı oldukları okulları değiştirmek isteyenler için 3 kez nakil uygulaması yapılacak. Bu nakillere herhangi bir örgün liseye yerleştirilen öğrenciler ile, tercihlerine yerleşemedikleri için otomatikman açık liseye kaydedilen öğrenciler başvurabilecek.
Yine Yerleştirmeye Esas Puan’a (YEP) göre yerleştirmelerin yapılacağı nakil uygulaması 3 kez gerçekleştirilecek. Ağustos’ta yerleştirme sonuçlarıyla birlikte okullardaki boş kontenjanlar da açıklanacak. Ancak nakil tercihlerini yaparken okulda boş kontenjan olup olmadığına bakılmayacak. Veliler tüm okulları nakil döneminde tercih listelerine alabilecek.
TEK LİSTE İLE KATILMA HAKKI VAR
Nakillerde ilk dönem Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Bu tarihler arasında veliler 3 okuldan oluşan tercih listesi hazırlayacak. Yine ilk yerleştirme döneminde olduğu gibi nakil tercihleri de e-okul sistemi üzerinden ya da herhangi bir ortaokuldan yapılacak. Listelerin geçerli olması için okul müdürlüklerine yine onaylatılması gerekecek. Okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih bilgilerinin 2 nüsha çıktısı alınacak. Biri okulda kalacak, diğerini de veliler alacak. İlk nakil sonuçları Ağustos’ta açıklanacak.
Ağustos tarihleri arasında ikinci nakil uygulaması için tercihler alınacak. Yine 3 okul tercih hakkı olacak. Bu nakillerin sonuçları da Ağustos’ta açıklanacak. Ağustos tarihleri arasında ise son kez nakil tercihleri alınacak. Yine velilerin 3 okul yazma hakları var. Bu yerleştirmenin sonuçları da Eylül’de açıklanacak.
NAKİLDE YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?
Nakil uygulamalarının tümüne katılma hakkınız olacak ve isterseniz her nakil döneminde 3 okul tercih edebileceksiniz. Ancak isterseniz ilk nakil uygulamasında yaptığınız 3 tercihin daha sonra yapılacak 2 nakil döneminde de geçerli olmasını talep edebilirsiniz. Bu işlemi tercih yaptığınız okul müdürlüğünden yapmanız gerekiyor. Bu durumda yalnızca ilk dönem tercih listesi hazırlamış olursunuz. Ancak 3 nakil uygulamasına da farklı listelerle katılacaksanız her listenizi onaylatmanız gerek. Aksi halde tercih yapmamış sayılacaksınız.
SON NAKİL AÇIK LİSE
Nakil uygulamasında da yerleştirme işlemleri yerleştirmeye esas puan üstünlüğüne göre gerçekleştirilecek. Yurtdışında öğrenciler ve açık öğretim ortaokulu mezunları nakil başvurularını Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde açılacak olan “Açık öğretim ortaokulu ve yurtdışı yerleştirmeye esas nakil başvuru ekranı” aracılığıyla yapacak. Başvuru çıktıları APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile müdürlüğe gönderilecek.
İlk 3 nakil uygulamasına hem örgün eğitim kurumlarına hem de açık liseye kaydedilen öğrenciler katılacak. Ancak Eylül’de üçüncü nakil uygulamasının yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından il ve ilçelerde milli eğitim müdürlüklerinde kurulan nakil komisyonları tarafından gerçekleştirilecek bir nakil uygulaması daha olacak. Bu nakillere sadece açık liseye kaydedilen öğrenciler başvurabilecek. Bu yerleştirme il ve ilçe sınırları içinde boş kalan kontenjanlara yapılacak.
İl ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları, Eylül tarihlerinde tercih başvurularını alacak. Bu uygulamada il ve ilçe sınırları içinde yer alan 3 okul tercih edebilecek. Bu yerleştirmelerde de puan üstünlüğü dikkate alınacak. Bu son nakil uygulamasının sonuçları da Eylül tarihinde açıklanacak. Bu tarihten itibaren de artık TEOG yerleştirme işlemleri son bulacak.
YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?
TEOG yerleştirmeleri işlemleri velilerin tercihleri doğrultusunda okul kontenjanlarına göre Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) üzerinden alınarak yapılacak. Yerleştirme işlemini Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) merkezi olarak gerçekleştirecek. Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) eşit olan iki öğrencinin aynı okulu tercih etmeleri durumunda o okulda tek bir kontenjan boş kaldıysa yerleştirme işlemi nasıl yapılacak? İşte Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu soruya verdiği cevap:
“Yerleştirmeye esas puanların eşit olması halinde, ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı, eşitliğin devam etmesi halinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi hâlinde tercih önceliği, yine eşitliğin devam etmesi halinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması halinde ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınır.”
TEOG YERLEŞTİRME TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK?
İlk yerleştirme sonuçlarının ardından birine yalnızca açık liseye kaydolan öğrencilerin başvurabileceği 4 kez yapılan nakil uygulamasından oluşan TEOG yerleştirmelerinde takvim şöyle işleyecek.
Öğrenciler istemeleri halinde Ağustos - Eylül 2017'de yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecek. Yerleştirmeye esas nakil başvuruları, herhangi bir ortaokul müdürlüğünden boş kontenjan şartı aranmaksızın yapılabilecek.
Yerleştirmeye esas nakil sonuçları ise Ağustos ve Eylül 2017'de ilan edilecek.
Konular
- Yeni sistemde ortaokul puanı nasıl oluşacak?
- LGS soruları nasıl olacak kim hazırlayacak?
- TEOG yerine gelecek yeni sistem bu hafta açıklanıyor mu?
- TEOG'un yerine gelen MYS sistemi nedir?
- TEOG sonrası yeni sisteme uzman yorumu
- MEB merkezi sınavı çoktan seçmeli testlerle mi yapılacak?
- TEOG'la yerleşen öğrenci adrese yakın liseye geçiş yapabilecek mi?
- Merkezi sınavlar için yılsonu başarı puanının etkisi ne kadar?
- Başarılı okulların çevresine yerleşmek için en az ne kadar ikamet etmek gerekiyor?
- Nitelikli okullar için sınava girmek şart mı?
- İstanbul'daki en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği ilk 100 lise hangi ilçelerde?
- LGS'de sorulacak soru sayısı ve sorulacak derslerin içerikleri netleşti mi?
- Sınavla girilebilecek okullar hangi türlerden oluşacak?
- Merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları nasıl olacak?
- Açık uçlu soruların avantaj ve dezavantajları ne?
- Sınavsız tercih yapacak öğrenciler herhangi bir sıralama olmadan yerleşebilecek mi?
- LGS tercih sıralaması nasıl yapılacak?
- LGS'de ek yerleştirme yapılacak mı?
- Merkezi sınava girip ancak başarılı olamayan adaylar nasıl yerleştirilecek?
- Liseleri ilk 100 sıralamasında kaç ilden okulllar yer alıyor?
- Evime yakın olmayan bir okulu tercih edebilir miyim?
- Merkezi sınav sorularının ağırlıklandırılmış hesaplaması yapılacak
- Diğer lise türlerinde kayıt durumu nasıl olacak?
- Sınavla öğrenci alan sosyal bilimler lisesi sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı
- Merkezi sınavla hangi okullar öğrenci alacak?
- Sınavla öğrenci alacak okulları belirleme sistemi her yıl uygulanacak mı?
- MSP ile öğrenci alan okullara tercihler nasıl yapılacak?
- MEB merkezi sınavda nasıl sorular çıkacak?
- LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak?
- LGS sınavı hakkında detaylı bilgiler