Meslek liselerine ek puan geri geldi mi?
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişi kaldırılarak ek puan getirildi. 2017’den itibaren uygulanacak ek puanın katsayısını YÖK bugün açıklayacak. 2016 yılında 155 binden fazla öğrenci sınavsız geçişle bir ön lisans programına yerleşerek üniversiteli olmuştu.
YÖK Ana Sayfa Girişi için Tıklayınız
Mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrenciler artık meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş yapamayacak. Uygulama 2017’de üniversite sınavlarına girecek adayları kapsıyor. Bu değişiklik geçen yıl gündeme gelmiş ancak bu kurumlardan 2016’da mezun olan 70 bin öğrencinin mağduriyet yaşamaması için bu adaylar, uygulamadan muaf tutulmuştu. 2017’den itibaren meslek lisesi öğrencileri sınavsız geçiş yapamayacak. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yeni katsayının bugün açıklanacağını belirtti.
EK PUAN GERİ GELDİ
9 Aralık 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Millî Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile bu öğrencilere ek puan getirildi. Kanunda “Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının, YÖK tarafından belirlenecek aynı alanda bir ön lisans programına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara ortaöğretim başarı puanı ve bu puanın YÖK tarafından tespit edilecek katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak puan eklenir” denildi.
DEĞİŞİKLİK NİTELİĞİN ARTIRILMASINA YÖNELİK
Prof. Dr. Yekta Saraç (YÖK Başkanı): Uzun yıllardır, meslek liselerinden sınavsız geçişin niteliği öldürdüğüne dair eleştiriler vardı ve bunlar uzmanlarca raporlandırılıyordu. Son olarak yakın bir dönemde Üniversitelerarası Kurul tarafından da sınavsız geçişin kaldırılmasına yönelik YÖK’e bir rapor sunuldu. Bu, aslında meslek yüksekokullarına yönelik bütünüyle iyileştirme çabasının bir parçası.
AKADEMİNİN İSTEĞİ
Hedefimiz sadece 4 yıllık boyutta değil, yükseköğretimin bütün aşamalarında, önlisans ve lisansüstü dahil, kalite çıtasını yükseltmek. Diğer taraftan meslek liselerine bir ölçüde pozitif ayrımcılığın sürdürülmesi, yönlendirmeden bütünüyle vazgeçilmemesi maksadıyla bu liselerin ilişkili alanlarında meslek yüksekokullarına geçişte ek puan verilecek. Bu yasal değişiklik niteliğin arttırılmasına yönelik akademik camianın uzun yıllardan beri isteği. Mezunların yetkinliklerinin sanayiye, iş dünyasına uygunluğunu sağlamak amacıyla danışma kurulları oluşturulacak. Yakın dönemde meslek yüksekokullarındaki eğitimin niteliği ve istihdam odaklı iyileştirme için Milli Eğitim Bakanlığımızla uyum içinde bir çalışma başlatılacak.
KALİTE OLUMSUZ ETKİLENDİ
Prof. Dr. Mahmut Özer (YÖK Meslek Yüksekokulları Çalışma Grubu Başkanı): Mesleki eğitim çok önemli. Endüstrinin, sanayinin, toplumun ön lisans mezunlarını yetiştiriyor. Türkiye’deki üniversitelilerin yaklaşık yüzde 35’i meslek yüksekokullarında. 900’ün üzerinde meslek yüksekokulu var. Sınavsız geçiş eğitimin kalitesini yıllardır olumsuz etkiledi. Sınavla ve sınavsız giren öğrenciler aynı yerde eğitim görüyor. Bu hem öğretim görevlilerinin, hem de öğrencilerin motivasyonunu olumsuz etkiledi. Başarıya göre öğrenci alınması kaliteyi artıracak. Meslek liseleriyle meslek yüksek-okulları arasındaki bağın devam etmesinde de fayda var. Ek puanın gelmesi de bu açıdan önemli.
Konular
- Yeni sistemde ortaokul puanı nasıl oluşacak?
- LGS soruları nasıl olacak kim hazırlayacak?
- TEOG yerine gelecek yeni sistem bu hafta açıklanıyor mu?
- TEOG'un yerine gelen MYS sistemi nedir?
- TEOG sonrası yeni sisteme uzman yorumu
- MEB merkezi sınavı çoktan seçmeli testlerle mi yapılacak?
- TEOG'la yerleşen öğrenci adrese yakın liseye geçiş yapabilecek mi?
- Merkezi sınavlar için yılsonu başarı puanının etkisi ne kadar?
- Başarılı okulların çevresine yerleşmek için en az ne kadar ikamet etmek gerekiyor?
- Nitelikli okullar için sınava girmek şart mı?
- İstanbul'daki en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği ilk 100 lise hangi ilçelerde?
- LGS'de sorulacak soru sayısı ve sorulacak derslerin içerikleri netleşti mi?
- Sınavla girilebilecek okullar hangi türlerden oluşacak?
- Merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları nasıl olacak?
- Açık uçlu soruların avantaj ve dezavantajları ne?
- Sınavsız tercih yapacak öğrenciler herhangi bir sıralama olmadan yerleşebilecek mi?
- LGS tercih sıralaması nasıl yapılacak?
- LGS'de ek yerleştirme yapılacak mı?
- Merkezi sınava girip ancak başarılı olamayan adaylar nasıl yerleştirilecek?
- Liseleri ilk 100 sıralamasında kaç ilden okulllar yer alıyor?
- Evime yakın olmayan bir okulu tercih edebilir miyim?
- Merkezi sınav sorularının ağırlıklandırılmış hesaplaması yapılacak
- Diğer lise türlerinde kayıt durumu nasıl olacak?
- Sınavla öğrenci alan sosyal bilimler lisesi sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı
- Merkezi sınavla hangi okullar öğrenci alacak?
- Sınavla öğrenci alacak okulları belirleme sistemi her yıl uygulanacak mı?
- MSP ile öğrenci alan okullara tercihler nasıl yapılacak?
- MEB merkezi sınavda nasıl sorular çıkacak?
- LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak?
- LGS sınavı hakkında detaylı bilgiler