TEOG'da çalışma programı nasıl hazırlanır?
2. dönem TEOG sınavları Nisan 2018 tarihinde yapılacak oturumlar ile tamamlanacak. Çok soru çözmek kazandırır mı? Çalışma programı nasıl hazırlanır?
Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim-öğretim takvimine göre 2. dönem TEOG sınavları Nisan 2018 tarihinde yapılacak oturumlar ile tamamlanacak. Bu sınavın mazeret sınavı da Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirilecek.
İkinci dönem Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınav sonucu ise 2018'nin Haziran ayında açıklanacak. Öğrenciler sınav sonuçlarını E-Okul üzerinden öğrenebilecek.
Çalışma programını birlikte hazırlayın
Öğrencinin ders çalışma programı sadece anne ve babaların istediği gibi olmamalıdır.
Haftalık çalışma programı hazırlanıp hedef konulduktan sonra çocuk ile iletişim kurulmalıdır. Çocuğa, bu program bizi istediğimiz hedefe götürür mü? Sence neyi düzeltmeliyiz? gibi sorular sorularak, program birlikte hazırlanmalıdır. Programı ilk hafta uyguladıktan sonra çocuk ile birlikte değerlendirme yapılarak, hedef biraz daha büyütülmelidir. Çocuklarda ben bunu yapmalıyım bilinci zamanla oluşacaktır.
Soru çalışma ortamı TEOG sınavında nasıl ise evde de aynı şekilde olmalı
Çocuk konu çalışırken istediği ortam sağlanabilir ama soru çözme bölümü sınavda nasıl ise o şekilde çözülmeli. Çünkü beyin neye alışıyor ise o konuda insan daha rahat ediyor. Çocuk evde yatarak soru çözüyor, ince uçlu kalemle soruları işaretliyor ise sınav günü daha farklı bir şekilde yapacağı için hata yapma riski artacaktır. Soru çözdüğü masa tıpkı sınavdaki gibi temiz ve boş olmalıdır.
Fazla soru çözmek öğrenmeyi olumsuz etkilememeli
Fazla soru çözmek, bol bol konu tekrarı yapmak elbette önemli fakat burada kritik bir nokta var. Çocuk öğrenme yerine soru sayısına odaklanmamalıdır. Ben fazla soru çözmeliyim hedefi ile zihni dağılmamalı. Ayrıca fazla soru çözme hedefi çocukların sorulara ayıracağı vakti de azaltacağı için gereken önem ve özen de azalacak ve hatalar artacaktır. Çok soru çözmek çok öğrenmek ve kazanmak anlamına gelmiyor. Hatalar var ise bu hataların kaynağını öğrenilmeli ve eksiklikler giderilmeli.
Ona yapabileceğini hissettirin
Kaygı, stres ve panik zihin kullanımını etkiliyor. Kaygılanan ve stres içinde olan çocuk, yapamayacağı hissine kapılır ve sınavda soruları gördüğünde zihin bilgileri çağırmaz. Öğrenme hassas bir durum. Dönem dönem kaygı veriyor. Çocuk çalışırken “sen bunu yapabilirsin” sözünü ebeveynler sık sık dile getirmelidir. Anlayabileceğini, öğrenebileceğini çocuğa ifade etmek öğrenmeye çok ciddi katkı sağlıyor ve stresi azaltıyor.
Konuları tekrar etmeli
Öğrenmede çok ciddi sayıda tekrar olmalı. Öğrendiği konularla ilgili tekrar tekrar sorular çözülmeli. Yeni konu öğrendikten sonra daha önce öğrendiği eski konulardan da sorular çözmesi sağlanmalı. Bu sayede yeni konudan dolayı eski öğrenilenlerin unutulmaması sağlanır.
Dozunda kaygı ve stres başarıyı tetikler
Aşırı kaygı çocukların dikkatini ve öğrenmeyi olumsuz etkiliyor. İlk soru yanlış ise veya üst üste yapamadığı sorular hissederse dikkatini etkiliyor ve kaygılanıyor, panikliyor. Bu kaygı nedeni ile öğrenci bilgiyi hafızasından geri çağırmakta zorlanıyor. Bu çocuk yüksek bir düzeyde bilgiye sahip olmasına rağmen var olan bilgisini kağıda dökmekte zorlanıyor. Hedef kaygıyı tamamıyla ortadan kaldırmak olmamalıdır. Kaygıya yenik düşmemek ve yaşanan kaygıyı belli bir düzeyde tutmak, öğrenci için önemlidir.
Ona sorumluluklar verin
Çocuk sorumluluk aldığı zaman daha çok şey yapabilir hale geliyor. Çocuğa onun yönetebileceği sorumlulukları verdiğiniz zaman çocuğunuzun düşünme becerisi daha çok gelişiyor, olayları kavrama, anlama ve yorumlama becerileri gelişerek bunu yaşamının her yönüne doğru yavaş yavaş genişletebiliyor. Bu noktada çocuklara sorumluluk vermek büyümeleri için çok önemli bir süreçtir.
TEOG'da başarı için ipuçları
İkinci dönem TEOG’a sayılı günler kaldığı için, öğrenciler ve aileler oldukça heyecanlı. Öğrencilerin sınavdan başarılı sonuçlar alabilmeleri için özgüvenlerinin yüksek ve sınav kaygılarının az olması kadar sınav süresince bazı püf noktalarına dikkat etmeleri büyük önem taşıyor.
Türkçe
Türkçe sorularında öncelikle soru kalıbı tam olarak okunmalıdır. Soru kalıbı tam anlaşılmadan direk cevaplara bakmak bizleri yanıltacaktır. Bu nedenle soru dikkatle okunmalı ve gerekirse sorunun temel kısmının altı çizilmelidir.
Paragraf sorularında paragraf dikkatle okunmalıdır. Karşımıza bazen öyle şıklar çıkabilir ki mantıken doğru olmasına karşın paragrafta ona değinmemişse onu doğru kabul etmememiz gerekebilir.
Sorularda bizden istenen cevabın dışında fazladan bir şey istenmeyeceğini unutmamalıyız.
Soruları acele ve hızlı şekilde okuduğumuzda bazen olumlu-olumsuz, doğrudur-yanlıştır, gibi soru köklerini atlamamıza yol açacaktır. Sınavın kırk dakika olduğunu unutmayalım. Her soruya ayıracak iki koca dakikanız olduğunu aklımızdan çıkarmayalım.
Bazı soruların cevaplarında tereddüt edebiliriz. Bu durumlarda şıklardan soruya gitmekte bir çözüm yoludur.
Uzun paragraf sorularında önce soru cümlesinin okunup ardından paragrafın okunması, paragrafın daha anlaşılır olmasını sağlayacaktır.
Uzun paragraf sorularında çelişkiye düşmemek adına gerekirse her şık için yeniden paragrafı gözden geçirin.
Hiçbir soruyu tam olarak emin olmadan işaretlemeyin.
TEOG sınavında yanlış cevapladığınız sorularınız, doğru cevaplara etki etmeyeceğinden sona bıraktığınız sorularda cevap şıklarında eleme yapmaya çalışarak ikiye düşürün ve daha sonra aklınıza en çok uyan şıkkı işaretleyin.
Matematik
Matematik soruları temelde dört işleme (toplama-çıkarma-çarpma-bölme) dayanır. Öğrenciler kolay sorularda dahi hızlı ve aceleci davrandığından en basit dört işlemlerinde maalesef hata yaparlar. Bu nedenle soruları sakin ve soğukkanlı bir şekilde yapmalı ve doğru cevabı bulduktan sonra mümkünse cevabı tersten giderek kontrol etmeliyiz.
Bazı sorularda soruya şıklardan gitmekte matematik sınavlarındaki çözüm yollarındandır. Yapmakta zorlandığınız sorularda bu şekilde kolaylıkla çözüm bulabilirsiniz.
Formüle dayalı bir konuda mutlaka o konuya ait tüm formül ve yöntemleri kitapçığa yazınız. Bu size çözümde kolaylık sağlayacaktır.
Yoruma dayalı matematik sorularında soru dikkatle okunmalıdır. Soruda bize verilen veriler soru kitapçığı üzerinde temize çekilerek yeniden yazılmalıdır. Bu şekilde çözüme daha rahat ulaşabiliriz.
Soru kökünde verilen ve tırnak işareti ile belirtilen veya koyu yazılan “en az” , “en çok” gibi ifadelere dikkat etmeli özellikle o kelimenin altı çizilmelidir.
TEOG sınavında yanlış cevapladığınız sorularınız, doğru cevaplara etki etmeyeceğinden sona bıraktığınız sorularda cevap şıklarında eleme yapmaya çalışarak ikiye düşürün ve daha sonra aklınıza en çok uyan şıkkı işaretleyin.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
TEOG sınavının temel mantığı sizden tanım cevabı almak değil bu tanımı yorumlayabilme yeteneğinizi ölçmektir. Bu yüzden Din Kültürü soruları da Türkçe dersi paragraf sorularına benzemektedir ve dikkatle okunmalıdır.
Sınavda sorulacak soruların büyük bir kısmı Kaza ve Kader kısmından çıkacaktır. Bu konu yoruma çok açık bir bölümdür. Sorular içindeki çeldiricilere dikkat etmemiz gerekir.
Her soruyu gerekirse iki defa okumalı ve doğruluğuna tam anlamıyla emin olmadığımız şıkkı cevaplamamalı, tüm soruları cevapladıktan sonra tekrar cevaba bakmalıyız.
TEOG sınavında yanlış cevapladığınız sorularınız, doğru cevaplara etki etmeyeceğinden sona bıraktığınız sorularda cevap şıklarında eleme yapmaya çalışarak ikiye düşürün ve daha sonra aklınıza en çok uyan şıkkı işaretleyin.
Fen Bilimleri
Sınava sayılı günler kala çözdüğünüz testlerde yaptığı hataları gözden geçirip eksik konuları iyice kavradığımızdan emin olmalıyız.
Fen dersinde bazı konularda mantık yürütebilmek de önemlidir. Sınavda soruları okurken yavaş ve anlayarak okumak bu nedenle büyük önem taşır.
Sayısal işlem gerektiren konularda mutlaka işlem yapılmalıdır.
İngilizce
"Why", "who", which, "how" gibi soru sözcüklerine dikkat edin. Bu sözcükler paragraf, diyalog ve tablo sorularında karşımıza çıktığı için çok önemlidir. Kullanılan soru kalıbının anlamına uygun olan yanıta yönelin.
Birçok soru diyalog şeklinde sorulmaktadır. Diyalogda sorulan şaşırma, onaylama, üzülme gibi ifadeleri iyi bildiğiniz zaman soruda genel olarak ne demek istediğini anlarsınız.
Boşluk doldurma sorularında, boşluktan önce veya sonra yazılan cümle boşluk için anahtar bilgileri içerir. Çok uzun ve zor görünen bir parçanın soruları çok basit olabilir.
Kelimelerin anlamları; paragraf, okuma parçası veya diyaloglardan çıkarımlar yoluyla bulunabilir. Bunun için kelimeden önceki veya sonraki cümleler de dikkatle okunmalıdır.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
Sorularda tarih bilginizi mutlaka kullanın, bilgi ve yorumları iyice harmanlayarak cevap arayın.
Tarih sorularında yorum yapabilmek için konunun tamamına hâkim olmak önemlidir. Soruların bazıları gerekli bilgiyi öğrencinin bildiğini varsayarak yorum yapmasını isterken, bazıları da gerekli bilgiyi açıklama bölümünde verebilir.
Sınavlarda bilgi eksiği dışında en fazla soru kaybı, soru ya da cevabın tamamının dikkatli bir şekilde okunmamasından kaynaklanıyor. Sorunun yarısını okuyup hemen cevap seçeneklerine yönelmek ya da soru köküne dikkat etmemek yanlış cevapları da beraberinde getiriyor. Sorunun kolay olduğunu düşünüp "Bu kadar kolay soru sormazlar, mutlaka bir çeldirici vardır" düşüncesiyle ilk cevabı değiştirip, farklı ve dolayısıyla yanlış olabilecek cevaba yönelmek de ne yazık ki sık rastlanan hatalardan…
TEOG nedir?
Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş Sınavı(TEOG), 8.sınıf öğrencileri için yapılmakta olan sınavın kısa adıdır. Öğrenciler TEOG'da, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, T. C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sınava tabi tutulmaktadır.
TEOG sınavına girme şartları
- Ortaokul Öğrencilerinin Sınavlara Girme Şartları
2017–2018 öğretim yılında örgün ortaokulların 8’inci sınıfında öğrenim görüyor olmak.
- Açık Öğretim Ortaokulu Öğrencilerinin Sınavlara Girme Şartları
Örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşıyan ve açık öğretim ortaokulunun 8‘inci sınıfında öğrenimine devam ediyor olmak.
- Yurt dışında Bakanlığımıza Bağlı Okullarda Öğrenim Gören Öğrencilerin Sınavlara Girme Şartları
2017–2018 öğretim yılında yurt dışında Bakanlığımıza bağlı okulların 8’inci sınıfında öğrenim görüyor olmak.
- Yurt dışında ve KKTC’de Bakanlığımıza Bağlı Olmayan Okullarda Öğrenim Gören Öğrencilerin Sınavlara Girme Şartları
Sınıf seviyesine göre, Türkiye’deki 8’inci sınıfa denk okullarda öğrenim görüyor olmak.
Ortak sınavlarda sınavı yapılan derslerin ağırlık katsayıları aşağıda yer almaktadır.
Ders Nu Ders Adı Ağırlık Katsayıları
1 Türkçe 4
2 Matematik 4
3 Fen Bilimleri 4
4 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2
5 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 2
6 Yabancı Dil 2
TOPLAM 18
Konular
- Yeni sistemde ortaokul puanı nasıl oluşacak?
- LGS soruları nasıl olacak kim hazırlayacak?
- TEOG yerine gelecek yeni sistem bu hafta açıklanıyor mu?
- TEOG'un yerine gelen MYS sistemi nedir?
- TEOG sonrası yeni sisteme uzman yorumu
- MEB merkezi sınavı çoktan seçmeli testlerle mi yapılacak?
- TEOG'la yerleşen öğrenci adrese yakın liseye geçiş yapabilecek mi?
- Merkezi sınavlar için yılsonu başarı puanının etkisi ne kadar?
- Başarılı okulların çevresine yerleşmek için en az ne kadar ikamet etmek gerekiyor?
- Nitelikli okullar için sınava girmek şart mı?
- İstanbul'daki en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği ilk 100 lise hangi ilçelerde?
- LGS'de sorulacak soru sayısı ve sorulacak derslerin içerikleri netleşti mi?
- Sınavla girilebilecek okullar hangi türlerden oluşacak?
- Merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları nasıl olacak?
- Açık uçlu soruların avantaj ve dezavantajları ne?
- Sınavsız tercih yapacak öğrenciler herhangi bir sıralama olmadan yerleşebilecek mi?
- LGS tercih sıralaması nasıl yapılacak?
- LGS'de ek yerleştirme yapılacak mı?
- Merkezi sınava girip ancak başarılı olamayan adaylar nasıl yerleştirilecek?
- Liseleri ilk 100 sıralamasında kaç ilden okulllar yer alıyor?
- Evime yakın olmayan bir okulu tercih edebilir miyim?
- Merkezi sınav sorularının ağırlıklandırılmış hesaplaması yapılacak
- Diğer lise türlerinde kayıt durumu nasıl olacak?
- Sınavla öğrenci alan sosyal bilimler lisesi sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı
- Merkezi sınavla hangi okullar öğrenci alacak?
- Sınavla öğrenci alacak okulları belirleme sistemi her yıl uygulanacak mı?
- MSP ile öğrenci alan okullara tercihler nasıl yapılacak?
- MEB merkezi sınavda nasıl sorular çıkacak?
- LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak?
- LGS sınavı hakkında detaylı bilgiler