TEOG'dan sonra çocuğunuzda nelere dikkat etmelisiniz?
Ergenlik döneminin tam başında TEOG sınavları gibi bir deneyim yaşayan çocuklarda aşırı kaygı ve veli baskısı kalıcı psikolojik sorunlara neden olabilir. Uzmanlar uyarıyor: “Sınav sonucu ne olursa olun çocuklarınıza güven verin”
1 milyondan fazla 8'inci sınıf öğrencisi iyi bir liseye girebilmek için bütün bir yıl ter döktü. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan ortak sınavlarda yarıştı. Tam ergenlik döneminin başında çocukların bu denli bir önemli bir sınav deneyimi yaşadıklarını hatırlatan uzmanlar velilere TEOG sınavları sonrasında da önemli görevler düştüğünü vurguladı. Bu dönemde çocukların kendini başarısız hissetmesine neden olacak davranışlar öğrencilerde "son bulmuşluk" hissi yaratabilir. Uzmanlar "Son bulmuşluk hissi oldukça riskli bir durumdur. Ergen bunu içselleştirip tüm hayatına da yayabilir. Sınavın beklenildiği gibi geçmemesi halinde dünyanın sonu olmadığını, iyi ya da iyi olmayan her sonuçta yanında olacağınızı belirtmekten çekinmeyin" uyarısını yaptı. Çocukların bu dönemde yaşayacağı olumsuz duyguların ileriki yıllarda ciddi psikolojik sorunlara neden olabileceğinin altını çizen uzmanlar velilere şu önerilerde bulunuyor:
HASSAS BİR DÖNEMLE ÇAKIŞIYOR
Çocuğunuzun zor bir dönem olan ergenlik döneminde bu denli önemli bir sınavla karşı karşıya olduğunu unutmayın. Bu dönemde çocuğunuz sadece ortaokuldan liseye değil çocukluktan da yetişkinliğe doğru bir geçiş gerçekleştirmektedir. Bu iki geçiş süreci de oldukça sabır ve anlayış gerektirir.
Yaşanan kaygı ve heyecandan kaynaklı olarak çocuklar sınavı bir hedef, ulaşılamadığında da yaşanan bir 'son' olarak görebilirler. Hedef kısmında bir sorun yoktur ancak ulaşamama kısmında çocukta oluşan son bulmuşluk hissi oldukça riskli bir durumdur, kalıcı hale gelebilir.
Sınav nasıl geçerse geçsin ona her sonuçta yanında olacağınızı hissettirin. Emeğe vurgu yapın ve bunları yaparken sevginizi göstermeye devam edin. Çocuk ne kadar güvende hissederse, kendine olan güveni de o kadar iyi bir durumda olacaktır. Bu güven, ona her sınavı başarıyla atlatabileceği hissini de aşılayacaktır.
ARTIK SINAV KONUŞMAMAYA ÇALIŞIN
Öğrencinin kendini iyi hissetmesi önceliğiniz olması gereken hususlardandır. Çünkü moral ve inanç ne kadar yüksek olursa çocukların sınavlara yönelik motivasyonu da o kadar yüksek olur.
Bilgisayar oyunları, televizyon dizileri hatta haber programları bütünüyle olumsuzluk, sevgisizlik ve şiddet üzerine kurulu. Çocuğun dünyadan aldığı mesajlar ağırlıklı olarak olumsuz ve yıkıcı. Bu olumsuz mesajlar çocuğun zihninde bir karmaşaya, ümitsizliğe ve tükenmişliğe neden olabilir. Onlara her zaman dünyanın güzel taraflarını, umudun önemini anlatın. Böylece onları sınavlara karşı daha sağlıklı hazırlayabilirsiniz.
Evde ya da başka bir yerde çocuğunuzla konuşurken tek konunuz sınav olmasın. Güncel sohbetlerde de bulunun. Sevdiği etkinliklerden konuşun.
KALICI DOSTLUĞUN TEMELİ GÜÇLÜ KARAKTER
TEOG sınavlarına hazırlandığınız yoğun ve stresli bir dönemin ardından 8'inci sınıf öğrencileri olarak tercih sürecinin sonunda kendinizi lise hayatının içerisinde bulacaksınız. Lise dönemi her gencin en iyi arkadaşlarıyla da tanışacağı bir dönem olacak. Sağlam dostluklar kurabilmek için değerlerinizden ödün vermeyin. Ayakkabılarınızın markasına göre size değer veren insanlardan uzak durun. İşte güzel arkadaşlıklar kurmanın 4 önemli kuralı:
İLK ADIMI SİZ ATIN: İlk günlerde ortaokuldan tanıdığınız arkadaşlarınızla bir arada olmak size kendinizi daha iyi hissettirebilir ancak zaman geçtikçe göreceksiniz ki yeni arkadaşlarınıza arasında da tanımaktan keyif aldığınız pek çok kişi olacak. Arkadaş edinmek için ilk adımı atmaktan çekinmeyin. Ortak ilgi alanları arkadaş olmayı kolaylaştırır.
SOSYAL MEDYAYA DİKKAT: Sosyal medya hesaplarınızdan arkadaşlarınızla kurduğunuz iletişime dikkat edin hiçbir bilgiyi ya da resmi düşünmeden paylaşmayın.
AKRAN BASKISINA HAYIR: Sizce doğru olmayan, değerlerinizle örtüşmeyen hiçbir şeye akran baskısı nedeniyle "Evet" demeyin. Kendi kimliğinizden ve değerlerinizden ödün vererek kimsenin saygısını ve dostluğunu kazanamazsınız.
ÖN KAYITLAR BAŞLADI
Eğitimde 131 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan ve ilk yabancı dil eğitiminden ilk karma eğitime kadar pek çok alanda ilklere imza atan Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları, 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı için ön kayıt dönemini başlattı. FMV Işık Okulları Nişantaşı, Ayazağa, Erenköy, Ispartakule kampuslarındaki anaokulu bölümüne 2012, 2013 ve 2014 doğumlu öğrenciler için kayıt yapılabilecek. Nişantaşı, Ayazağa, Erenköy, Ispartakule kampuslarının ilköğretim 1'inci sınıflarına mülakat, ara sınıflarına ise ara sınıf sınavıyla öğrenci kabul edilecek. FMV Işık Okullarının liseleri için hazırlık sınıfına yeni kayıtlar, TEOG puanına göre Milli Eğitim Bakanlığı takvimine göre gerçekleştirilirken, 9, 10, 11'inci sınıflara kontenjan kalması halinde kurum dışından öğrenci alınmasına dair ara sınıf sınavı haziran ve ağustos aylarında yapılacak.
Konular
- Yeni sistemde ortaokul puanı nasıl oluşacak?
- LGS soruları nasıl olacak kim hazırlayacak?
- TEOG yerine gelecek yeni sistem bu hafta açıklanıyor mu?
- TEOG'un yerine gelen MYS sistemi nedir?
- TEOG sonrası yeni sisteme uzman yorumu
- MEB merkezi sınavı çoktan seçmeli testlerle mi yapılacak?
- TEOG'la yerleşen öğrenci adrese yakın liseye geçiş yapabilecek mi?
- Merkezi sınavlar için yılsonu başarı puanının etkisi ne kadar?
- Başarılı okulların çevresine yerleşmek için en az ne kadar ikamet etmek gerekiyor?
- Nitelikli okullar için sınava girmek şart mı?
- İstanbul'daki en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği ilk 100 lise hangi ilçelerde?
- LGS'de sorulacak soru sayısı ve sorulacak derslerin içerikleri netleşti mi?
- Sınavla girilebilecek okullar hangi türlerden oluşacak?
- Merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları nasıl olacak?
- Açık uçlu soruların avantaj ve dezavantajları ne?
- Sınavsız tercih yapacak öğrenciler herhangi bir sıralama olmadan yerleşebilecek mi?
- LGS tercih sıralaması nasıl yapılacak?
- LGS'de ek yerleştirme yapılacak mı?
- Merkezi sınava girip ancak başarılı olamayan adaylar nasıl yerleştirilecek?
- Liseleri ilk 100 sıralamasında kaç ilden okulllar yer alıyor?
- Evime yakın olmayan bir okulu tercih edebilir miyim?
- Merkezi sınav sorularının ağırlıklandırılmış hesaplaması yapılacak
- Diğer lise türlerinde kayıt durumu nasıl olacak?
- Sınavla öğrenci alan sosyal bilimler lisesi sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı
- Merkezi sınavla hangi okullar öğrenci alacak?
- Sınavla öğrenci alacak okulları belirleme sistemi her yıl uygulanacak mı?
- MSP ile öğrenci alan okullara tercihler nasıl yapılacak?
- MEB merkezi sınavda nasıl sorular çıkacak?
- LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak?
- LGS sınavı hakkında detaylı bilgiler