TEOG tercihlerinde en çok merak edilen 10 soru



10 soruda TEOG tercihi

İyi bir liseye girmek için 1.2 milyona yakın 8'inci sınıf öğrencisinin ter döktüğü Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınavları sona erdi. 20-21 Mayıs'ta yapılacak mazeret sınavlarının ardından puanlar hesaplanmaya başlayacak. Sonuçlar haziran ayında duyurulacak. Hem öğrenciler hem de veliler için yeni ve kritik bir süreç olan tercih dönemi başlayacak. Bu dönemle ilgili de öğrencilerin de velilerin de kafasında birçok soru işareti bulunuyor. İşte o sorular ve yanıtları:

1-Tercih yaparken hangi veriye öncelik vermeliyim?

Yüzdelik dilimlere göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Okulların taban puanları değişebilir. İl değil, Türkiye genelindeki yüzdelik dilimleri dikkate alın. Tüm bu verilere e-okul'dan ulaşabilirsiniz.

2-Lise seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Öncelikle üniversite okumak istediğiniz bölüme göre liselerin eğitim müfredatını dikkate alın. Örneğin tıp okumak istiyorsanız fen liselerini tercih etmeniz sizi hedefinize daha kolay ulaştıracaktır.

3-Özel okula gideceğim, tercih yapmak zorunda mıyım?

Hayır. Ancak internet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında öğrencilerin karşısına 'Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım' ve 'Tercih yapmak istiyorum' butonları çıkacak. Özel okula kesin kayıt yaptıran öğrenciler, 'Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım' butonunu seçecek.

4-Hiçbir tercihime yerleşemezsem ne olacak?

Sistem sizi otomatik olarak bir açık liseye yerleştirecek. Ancak bu öğrenciler, istemeleri halinde millî eğitim müdürlüklerinde kurulan il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına tercih başvurusu yapabilecek ve komisyonlar tarafından il/ ilçe sınırları içindeki okullarda boş kalan kontenjanlara yerleştirilecek

5-Özel okula kayıt yaptırdım ancak yerleştirmeler sonrasında iyi bir devlet okulunda boş kontenjan olursa geçiş yapabilir miyim?

Puanınız okulun taban puanına yakın ise nakil döneminde bu devlet okuluna başvuruda bulunabilirsiniz.

6-Nakil tarihleri ne zaman?

Ağustos ayının ortasında ve eylülün başında belirlenecek tarihlerde toplam 3 kez yapılacak.

7-Nakil için kimler tercih yapabilecek?

Kayıtlı bulundukları okuldan başka bir okula geçmek isteyen tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilir.

8-Nakil işlemleri için tercih başvuruları nasıl yapılacak?

Herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecek. Okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih bilgilerinin 2 nüsha çıktısı alınacak.

9-Nakil için kaç okul tercih edebilirim?

Nakil başvurularının her birinde 5'er okul tercihi yapabilecek ve tercihlerde boş kontenjan şartı olmayacak.

10-Aynı okulu tercih eden iki öğrenci arasında eşitlik olursa hangisi yerleşecek?

YEP'lerin eşit olması halinde 8'inci sınıf Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP), bunun da eşit olması halinde sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflarda Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne bakılacak.

Konular