TEOG tercihleri nasıl yapılacak?







TEOG sonuçlarının açıklanması ile öğrenciler için heyecanlı tercih süreci başladı. Temmuz'da başlayan TEOG tercih süresi Temmuz'a kadar devam edecek. TEOG Lise taban puanları belli oldu. Peki TEOG tercih işlemleri nasıl yapılıyor ve TEOG yerleştirmeleri ile ilgili tüm detaylar teogsorgulama.com'da.





TEOG Tercihleri için ilgili kılavuz, Bakanlığın http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://eokul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanıyor.





TEOG tercih kılavuzu tıkla indir





TEOG tercih robotu tıkla indir





TEOG tercih işlemleri tıkla başla





MEB'in yaptığı yazılı açıklamaya göre TEOG tercihleri Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yerleştirme işlemleri için tercihler Ramazan Bayramı tatili nedeniyle Temmuz tarihinden itibaren Temmuz saat 13:00’e kadar e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabilecektir. TEOG yerleştirme sonuçları, Ağustos´ta ilan edilecek. Yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları, 3 dönem halinde yapılacak. Buna göre, ilk nakil başvuruları, Ağustos´ta yapılacak ve sonuçları Ağustos´ta açıklanacak. Nakil tercihlerinde 2. dönem başvuruları ise Ağustos´ta yapılacak ve sonuçlar Ağustos´ta duyurulacak. 3. dönem yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları da Ağustos - Eylül´de yapılacak ve sonuçlar Eylül´de açıklanacak.





TEOG sonuçlarını öğrenen adaylar tercihlerini e-okul. MEB .gov.tr üzerinden gerçekleştirecek. Gerçekleştiren tercihler mutlaka okul müdürlükleri tarafından onaylanmak zorunda. Bu nedenle tercihleri üzerindeki tüm değişiklikleri yapıp, öylece onaylatmaları yararlarına olur. Yurt dışında yaşayan öğrenciler ve Açık öğretim ortaokulu öğrencileri ise Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alan Açık Öğretim Ortaokulu ve Yurt Dışı Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu (Ek 2)’nu doldurup APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile Temmuz’a kadar “Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü-06500 Teknikokullar Yenimahalle/ Ankara ” adresine göndermeleri gerekir. Postada olan gecikmeden öğrencinin velisi sorumlu olacak.





Tercih Listesinde bu sene 25 tercih yer alıyor





Adaylar tek listede 25 tercihe kadar tercih yapabilecek. Özel okulları tercih eden adaylar ‘Özel Okula Kayıt Yaptırdım, Tercih Yaptırmayacağım’ butonunu tercih ederek o okullara kayıtlarını yaptıracak. Yerleşemedikleri takdirde Anadolu Liselerinde olan boş kontenjanlara ya da açık liselere başvuru imkanları olacak.





Geçen yıl adresinden kilometrelerce uzak okullara, istemediği halde imam hatip lisesine yerleştirilen öğrenciler nedeniyle sistem çok eleştirilmişti. Özel okulla gideceği halde sistemde bir devlet okuluna yerleştirilmiş görünen öğrenciler nedeniyle de boş kontenjan kalmamıştı. Bu yıl Milli eğitim Bakanlığı, tercih sistemini değiştirdi.








Özel okula gitmekte kararlı olanlar kayıtlarını devlet okullarına tercih dönemi başlamadan tamamladı. Yani öğrenci ve veliler özel okul konusunda önceden karar verip kesin kayıt yaptırdığında, Anadolu lisesi şansını kaybetti. Ya da Anadolu lisesi için tercih dönemini beklediyse özel okullara kayıt dönemini geçirmiş oldu.





Temmuz’da devlet liseleri için tercihler internet üzerinden yapılacağı için Tercih işlemleri ekranında, "Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım" ve "Tercih yapmak istiyorum" seçenekleri sunulacak. "Özel okula kayıt yaptırdım" şıkkını işaretleyince tercih ekranı açılmayacak.





Bu yıl tek liste yapılacak





Geçen yıl öğrenciler, A grubu ve B grubu olmak üzere iki ayrı tercih listesi oluşturuyordu. A grubundan okul kodlarına göre en çok 15 lise seçebiliyor, B grubundan ise okul türlerine göre en az dört tercih yapıyordu. A ve B grubu tercihlerinden hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler, sistem tarafından otomatik olarak herhangi bir okula yerleştiriliyordu.





Bu yıl ise iki farklı tercih listesi yok. Öğrenciler tüm okul türleri içinden 25 tercihte bulunabilecek. Öğrencilerin hangi okula kayıt yaptıracağı ve liselerin boş kontenjanları Ağustos’ta ilan edilecek. Ağustos arasında ise nakil dönemi başlayacak.





Yerleşemeyen açık liseye kayıt olacak





Geçen yıl 5 nakil dönemi olmuştu. Bu yıl nakil için de üç başvuru dönemi olacak. Buna göre, ilk nakil başvuruları, Ağustos'ta yapılacak ve sonuçları Ağustos'ta açıklanacak. Nakil tercihlerinde 2. dönem başvuruları ise Ağustos'ta yapılacak ve sonuçlar Ağustos'ta duyurulacak. 3. dönem yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları da Ağustos - Eylül'de yapılacak. Sonuçlar Eylül'de açıklanacak. Aynı gün herhangi bir tercihine yerleşmeyen öğrenci açık öğretim kurumlarına otomatik olarak kaydedilecek.





İşte adım adım TEOG tercih işlemleri





a) 8’inci sınıfı başarıyla tamamlayan tüm öğrenciler yerleştirme işlemleri için tercihte bulunabilecektir. Ancak güzel sanatlar ve spor liseleri için tercih yapacak öğrencilerin bu liselere kayıt kabul şartlarını taşımaları gerekecektir.





b) Tercihler öğrenci/veli tarafından, https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilecektir.





c) Sınavla öğrenci alacak özel okullara kayıt işlemini yaptıran öğrenciler tercihte bulunamazlar.





ç) İnternet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRDIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » ve «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» butonlarının seçenek olarak sunulması sağlanacaktır.





d) Yerleştirmede öğrenciler tüm okul türlerini içeren 25 okula kadar tercihte bulunabileceklerdir.





e) Tercih işlemleri, Bakanlığımız http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://eokul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, öğrenci velisi tarafından Temmuz tarihleri arasında yapılacaktır.





f) Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği Ek-1’deki “Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu”na bağlı kalarak veli adına yapacaktır (Temmuz saat 17:00’ye kadar).





g) Ek-2 te yer alan Yurtdışı Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu, Sadece tercihlerini okul müdürlüklerine onaylatma imkânı olmayan yurt dışından sınava giren öğrenciler tarafından APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile gönderilecektir. (Temmuz saat 17:00’ye kadar)Postada meydana gelecek gecikmeden öğrenci velisi sorumlu olacaktır.





h) Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacaktır. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylamadan önce yapılacaktır. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak, aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacaktır.





i) Tercihlerin elektronik ortamda hatasız ve eksiksiz olarak tercih ve yerleştirme e‐kılavuzuna uygun doldurulması gerekmektedir. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacaktır.





j) Elektronik ortamda onaylanan “Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu”nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecektir.





k) Tercih ve yerleştirme ile ilgili tüm işlem ve bilgilendirmeler http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ile https://eokul.meb.gov.tr adreslerindeki veli bilgilendirme sisteminden sürekli olarak yapılacaktır.





l) Tercih başvurusu sadece 1 (bir) kez yapılacağından başvuru işleminden sonra değiştirilemeyecektir.





MEB tercih danışmanlığı hizmeti de sunacak





Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise tercih dönemi için 81 ilde ‘tercih danışmanlığı komisyonları’ kurdu. İllerde ulaşımı kolay okullarda ve mobil olarak kurulacak 2 bin 51 tercih danışmanlığı komisyonunda, 7 bin 328 öğretmen görev alacak.





Komisyonlarda verilecek danışmanlık eğitimi için şubatta 100 formatör öğretmenin yetiştirildi. Formatör öğretmenler de 12 bin 899 rehber öğretmene eğitim verdi. Komisyonlarda, öğrencilere ve velilere yönelik rehberlik hizmeti de verilecek. Öğrencinin kendini tanıması, becerilerini fark etmesi de sağlanacak.





Okul seçerken nelere dikkat edilmeli





Ev ve okul mesafesi





Bu şart her zaman ilk sıralarda yerini alır. Çünkü seçeceğiniz en iyi okul evinize yakın olan okuldur. Yalnız tercih yaparken ilçe mi okul mu tercihi yaptığınıza dikkat etmekte fayda var. Çok daha iyi bir okul uzak diye yazmamak yerine farklı çözüm yolları aramakta fayda olacaktır.





Derslik Mevcudu:





Yeni çıkan kararla Anadolu Liselerinde derslik sayıları 34’den 40’a çıkarıldı. Birçok velinin dikkatinden kaçan bir noktadır bu. Derslik mevcutları okulları gezdiklerinde velilerin sorması gereken ilk sorular arasında yer almalı.





Eğitim müfredatı





Seçeceğiniz her lise size farklı kariyer planları sunuyor. Öğrenim göreceğiniz üniversiteye ve mesleğe göre lise seçmek; olmazsa olmaz maddeniz olmalı. Seçeceğiniz her lisenin size farklı kariyer planları sunduğu gerçeğini unutmamak gerek. Ağırlıklı olarak mühendis yetiştiren Alman Ekolü Okullar, daha çok siyasal bilimler mezunu veren Fransız Ekolü Okullar bunun en güzel örneklerinden bazıları. Çocuğunuz Tıp ya da Sağlık Bilimi seçecekse doğru lisenin Fen Lisesi olduğu şüphesiz.





Ancak bir kolej seçimi ile karşı karşıyaysanız bu sınıflandırmayı yapmak sizin yapacağınız araştırmaya kalıyor. Seçeceğiniz lisenin eğitim müfredatının öğrencinin üniversite sonrasındaki hedefleriyle ilişkilendirilebilir olması önemli. Bu anlamda, bir lisenin mezunlarının hangi yükseköğretim programlarına yerleştiğini internetten dikkatle incelemeniz gerek.





Tercihleri yalnızca akademik başarı ile sınırlandırmamakta da fayda var. Sosyal Etkinlikleri ne kadar, sınava nasıl hazırlıyorlar, rehberlik birimi okulda nelerde görevli, öğrencimle okulda kim ne kadar ilgilenecek, teknolojiyi kullanan bir okul mu, yurtdışı ile bağlantıları nedir, sertifikasyonun değeri artarken öğrenciler yaptıkları etkinliklerle sertifikalandırılıyorlar mı, uluslararası işbirlikleri, yabancı dil eğitimi, anne baba eğitimleri ne kadar sıklıkta ve ne düzeyde, uygulanan testler ve envanterler var mı gibi sorular okul yöneticilerine sorularak detaylı bilgiler alınabilir.





Fiziki yapı





Fiziki yapının o kurumda verilen eğitimin kalitesini arttırmaktadır. Öğrencinin derslerde öğretmenle daha fazla akademik temasta bulunabilmesi adına sınıfların kalabalık olmaması, öğrencinin öğrendiğini uygulayıp pekiştirebileceği ve böylece öğrendiğini kalıcılık düzeyine taşıyabileceği laboratuvar mekânlarının olması, dersliklerin konforlu yüksek tavanlı ferah ve ışık alan odalar olması, öğrencilerin sosyal özelliklerini geliştirebileceği sanat ve spor alanlarının olması iyi bir eğitim için önemli unsurlar.





Üniversite başarısı





Üniversite başarısı bir lisenin başarısını gösterir. İyi bir lise tercihinde amaç iyi bir üniversiteye yerleşmektir. Okulun bu süreci destekleme adına yaptığı çalışmalar, öğrenci koçluğu programları, etütler, sınavlar, bunların veliye geri bildirimi, her seviyede öğrenciyi kazanma konusunda okulun rehberlik birimi işbirliğiyle izlediği eğitim politikaları, üniversite hazırlık sürecinde öğrencinin yarıştan kopması, motivasyonunun düşmesi gibi beklenmedik sorunlar noktasındaki çözüm yöntemleri önemlidir.





Yabancı dil





Dünyaya ayak uyduran, dünya vatandaşı yetiştiren okullar özellikle yabancı dil eğitiminde çok iyi olmalıdırlar. Yabancı dil olarak yalnızca İngilizce ile sınırlı kalmayan öğrencilerin farklı dilleri tanımalarına olanak sağlayan liselerin seçilmesi gerekir. Sonradan Anadolu lisesine dönüşen liselerde yabancı dil kredisi eski Anadolu liselerine oranla çok daha düşüktür. Uluslararası üniversite işbirliklerine önem veren, sertifikasyon programlarına önem veren, birlikte çalıştıkları işbirlikçilerinin kim olduğuna kadar dikkat edilmesi gereken noktalar mevcut.





Sosyal faaliyetler





Öğrencinin kendini tanımasına, zayıf yönlerini güçlendirmesine, güçlü yanlarını kontrol edebilmesine, inisiyatif kullanmasına, sorumluluk almasına, ekip çalışmasına uyum sağlamasına imkan sağlayan, özgüvenini yükseltecek, arkadaş ilişkilerini kuvvetlendirecek faaliyetlin çokluğu en az akademik başarı kadar önemli. Kendini gerçekleştiren bireyler hayat başarısına sahip kişilerdir. Hayat başarısı da yalnızca akademik başarı ile gelmez. Okul tercihlerinde yalnızca velilerin değil öğrencilerin de tercih sürecinde aktif olarak rol almaları gerekir. Geleceklerine yön verirken onların isteklerini göz ardı etmemek ve değerli olduklarını hissettirmek akademik başarıdan çok daha önemli.

Konular

Yeni sistemde ortaokul puanı nasıl oluşacak?
LGS soruları nasıl olacak kim hazırlayacak?
TEOG yerine gelecek yeni sistem bu hafta açıklanıyor mu?
TEOG'un yerine gelen MYS sistemi nedir?
TEOG sonrası yeni sisteme uzman yorumu
MEB merkezi sınavı çoktan seçmeli testlerle mi yapılacak?
TEOG'la yerleşen öğrenci adrese yakın liseye geçiş yapabilecek mi?
Merkezi sınavlar için yılsonu başarı puanının etkisi ne kadar?
Başarılı okulların çevresine yerleşmek için en az ne kadar ikamet etmek gerekiyor?
Nitelikli okullar için sınava girmek şart mı?
İstanbul'daki en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği ilk 100 lise hangi ilçelerde?
LGS'de sorulacak soru sayısı ve sorulacak derslerin içerikleri netleşti mi?
Sınavla girilebilecek okullar hangi türlerden oluşacak?
Merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları nasıl olacak?
Açık uçlu soruların avantaj ve dezavantajları ne?
Sınavsız tercih yapacak öğrenciler herhangi bir sıralama olmadan yerleşebilecek mi?
LGS tercih sıralaması nasıl yapılacak?
LGS'de ek yerleştirme yapılacak mı?
Merkezi sınava girip ancak başarılı olamayan adaylar nasıl yerleştirilecek?
Liseleri ilk 100 sıralamasında kaç ilden okulllar yer alıyor?
Evime yakın olmayan bir okulu tercih edebilir miyim?
Merkezi sınav sorularının ağırlıklandırılmış hesaplaması yapılacak
Diğer lise türlerinde kayıt durumu nasıl olacak?
Sınavla öğrenci alan sosyal bilimler lisesi sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı
Merkezi sınavla hangi okullar öğrenci alacak?
Sınavla öğrenci alacak okulları belirleme sistemi her yıl uygulanacak mı?
MSP ile öğrenci alan okullara tercihler nasıl yapılacak?
MEB merkezi sınavda nasıl sorular çıkacak?
LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak?
LGS sınavı hakkında detaylı bilgiler